Presenatatieangst, podiumvrees, plankenkoorts of spreekangst?

Artikel over presentatie angst

Presenteren is verschrikkelijk! 

Regelmatig krijg ik tijdens een coaching gesprek dit te horen ‘Ik vind presenteren doodeng!’ Dit is ook meteen de reden waarom ze absoluut niet het podium op durven. Zonde, want je doet alleen jezelf te kort maar ook je onderneming en je doelgroep. In deze blog ga ik uitleggen wat presentatieangst is en woorden je last kan hebben van plankenkoorts.

Video - Verminder je plankenkoorts

Glossafobie en lalofobie

Waarom hebben we last van plankenkoorts,
podiumvrees of spreekangst?

Gelukkig hebben we het plankenkoorts genoemd, maar officieel is de benaming hiervan glassafobie en lalofobie. Persoonlijk vind ik plankenkoorts toch makkelijker om uit te spreken en om te onthouden. 

Lalofobie = angst om te spreken

Lalofobie = angst om te spreken

De andere benamingen die je ook wel eens hoort zijn: podiumvrees, spreekangst of presentatieangst.

Symptomen

Symptonen

  • Zwaar of hijgend ademen
  • Black-out
  • Hoge ademhaling
  • Zweten
  • Klamme handen
  • Hart kloppingen
  • Paniek
  • Misselijk
  • Trillende lichaamsdelen (denk aan handen en benen)

Terug de tijd in

Voor elke spreker zijn de symptomen van angst anders. Vrijwel alle angsten hebben een reden gehad om ontwikkeld te worden. Bij de meeste sprekers die bij mij komen om van de spreekangst af te komen hebben de spreekangst dit vroeger met de spreekbeurten of boekbesprekingen gekregen.

Denk even mee terug naar je eigen basisschool tijd. Hoe gingen toen je presentaties? Heb je daar misschien een ‘deukje’ op gelopen? Dit kan zo de reden waarom jij je vandaag de dag zo slecht voelt, wanneer jij een presentatie moet gaan geven.

Presenteren is verschrikkelijk - Echt Presenteren

Oplossing

Helaas bestaat er niet een bepaalde medicijn die je ineens beter maakt. De enige oplossing die ik jou kan bieden is coaching. Dan gaan we samen kijken naar waar de angst is begonnen en hoe we deze kunnen gaan verhelpen. We gaan bouwen aan je zelfvertrouwen, want deze heb je nodig!

Voor elke persoon is plankenkoorts anders dan bij een ander. Je doet alleen jezelf, je onderneming en vooral je doelgroep te kort wanneer jij niet het podium op gaat en gaat vertellen over jouw expertise. Laat mij je verder helpen, zodat jij ‘in the spotlight’ kan treden. ‘Ook jij verdient een podiumplek!’

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *