Ga jij binnenkort je kerstvideo opnemen voor bijvoorbeeld je klanten en/of relaties vanuit je netwerk? Wat een super tof idee, want naast dat video’s helemaal hot zijn, kun je ook op een originele manier contact krijgen met de door jou gekozen doelgroep.

Ze verwachten waarschijnlijk al geen kerstkaart van je, laat staan dat ze denken dat jij een video met daarin een warme kerstgroet gaat opnemen. Zonder dat je het door hebt, werk je op deze manier aan de vertrouwensband met je doelgroep.

Als je een warme kerstgroet wilt opnemen, dan blijft je presentatie wel een essentieel onderdeel. Dit is namelijk het gedeelte die ze zien en die de boodschap deelt. 

Daarom heb ik een artikel geschreven met maar liefst 10 presentatietips waar je het beste rekening mee kunt houden tijdens je voorbereiding en je opname.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

10 Presentatietips

1. Spreek persoonlijk tegen je kijkers

Bepaal van te voren voor wie jij de kerstvideo speciaal maakt. Denk hierbij aan je klanten of je netwerk relaties. Denk bijvoorbeeld aan: wie wil jij in het zonnetje zetten op een ludieke manier? Of welke groep wil jij persoonlijk bedanken voor zijn of haar vertrouwen in jou? Welke groep wil jij je lieve kerstboodschap toewensen?

Het is van belang dat je dit voor jezelf duidelijk hebt, voordat je gaat beginnen aan de voorbereiding. Als je een groep voor ogen hebt, dan kun je de boodschap zo formuleren dat hij goed aansluit. Je geeft de kijkers hierdoor een speciaal gevoel, waardoor de kerstgroet nog beter overkomt.

2. Wees pakkend en niet langdradig

De lengte van je video mag je volledig zelf bepalen. Ik zelf zeg altijd, laat dit aan het toeval over. Als je namelijk een korte video wilt maken, dan valt hij meestal langer uit en/of andersom. Laat daarom de lengte afhangen van het moment.

Ook voorkom je hierdoor dat je te langdradig wordt, stel je wilt bijvoorbeeld de 5 minuten aantikken en je bent na 3 minuten klaar dan mag je gewoon stoppen. Ga je door, dan haken de kijkers sneller af. Ze hebben feilloos door dat je in herhaling valt of dat je aan het rekken bent. Daarom wees pakkend en niet te langdradig waardoor de boodschap scherper overkomt.

3. Maak de inhoud met voldoende structuur

Door een sterke voorbereiding kun jij de inhoud goed vorm geven. Hiermee bedoel ik niet dat je de tekst helemaal gaat uitschrijven. Nee eerder het tegenovergestelde door alleen steekwoorden te hanteren.

Zelf gebruik ik altijd ‘De Kop-Romp-Staart Methode’ om de inhoud structuur te geven. Het is een methode die is opgedeeld in diverse onderdelen die allemaal op zichzelf staan. Hierdoor weet jij op ieder moment waar je gebleven bent en waarover je het daarna gaat hebben.

En daarbij het grootste voordeel, hij helpt je om de inhoud te maken. Je krijgt een stappenplan, waardoor je in korte tijd een ijzersterke inhoud kunt maken. Zeker een must-have voor je kerstvideo.  

4. Adem goed in-en-uit voordat je gaat filmen

Ken je dat, je wilt een presentatie geven maar al snel kom je moeilijk uit je woorden, je begint zelfs haast buiten adem te raken en je vergeet ondertussen waar je bent gebleven. Zonder dat je het door hebt ga je ademen vanuit je borstkast, ongemerkt trek jij je schouders op, een aantal ledenmaten beginnen te trillen en je maakt jezelf onnodig klein. De meeste sprekers hebben last van een paar symptomen, maar helaas kun je ze ook allemaal tegelijk ervaren.

Als je ademhaling steeds hoger en hoger gaat zitten, verklein je je ademcapaciteit. Daarom is en blijft het van belang dat je adem haalt vanuit je onderbuik. Je buik moet steeds naar voren en naar binnen gaan. Als dit het geval is, dan weet je dat het goed zit. Ga daarom voor iedere presentatie een aantal keren goed in-en-uit ademen, zodat je met een lage ademhaling kunt beginnen. Zet je handen op je navel en ga daar naartoe ademen en vervolgens kun je ontspannen gaan starten.

5. Zorg voor de focus in de lens

Nog voordat je het eerste woord uitspreekt, is het goed om gefocust de cameralens in te kijken. Als jij daar namelijk inkijkt, dan kijk je de kijkers recht in hun ogen. Hierdoor ontstaat er direct een binding tussen jullie, omdat oogcontact vertrouwen uitstraalt.

Wanneer je alle kanten op blijft kijken tijdens je opname, dan worden de kijkers er zelfs een beetje zenuwachtig van. Sterker nog, ze kunnen hierdoor zelfs geïrriteerd raken, waardoor ze vroegtijdig je video uitzetten. Precies dit moeten we natuurlijk zien te voorkomen, zodat ze wel tot het einde toe blijven kijken. Als je een paar keer wegkijkt, dan is dat helemaal geen probleem. Er zit alleen wel degelijk een verschil tussen een paar keer en de hele tijd.

Presentatie Communicatie

6. Wees in het 'hier en nu' tijdens je opname

Laat zien wie je bent als persoon en als ondernemer. Over het algemeen willen de kijkers naast het verwerven van nieuwe waardevolle informatie ook dé persoon leren kennen die een video opneemt. Helemaal als het gaat om een persoonlijke kerstboodschap die je de ander toewenst, natuurlijk willen ze jou dan leren kennen.

Daarnaast is het ook van belang dat je in het ‘hier en nu’ bent tijdens je opname. Ga niet extra ditjes en datjes toevoegen die de boodschap te kort doen. Tegen de ondernemer die ik mag begeleiden vertel ik altijd, laat alles los, wees jezelf en deel je verhaal. De hoofdzaak van je gehele kerstvideo is, dat jij de boodschap volledig kunt overbrengen.

7. Zet de kijkers centraal

De kerstvideo neem je (als het goed is) niet voor jezelf op, maar juist voor de kijkers. De personen die jij een welgemeende kerstgroet wilt toewensen. Daarom is het van belang dat je vanaf de voorbereiding de kijkers al op nummer 1 zet. Het draait dus niet zo zeer om jou als spreker, ondernemer en eigenaar van jouw bedrijf, maar juist de om de personen die jouw kerst video ontvangen.

Bij tip 5 ging het over oogcontact maken, dit is ook een essentieel onderdeel om de kijkers centraal te zetten. Zowel de boodschap als de inhoud die je wilt delen, moeten volledig aansluiten op de kijkers, zodat het ook daadwerkelijk bij hun aankomt. Ook kun je dit bewerkstelligen door een open vraag aan ze te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze een vraag te stellen over, wat zij gaan doen met de feestdagen of ze doorwerken of misschien zelfs al met kerstvakantie zijn….

8. Breng je tekst presentatievol over

Bij tip 3 heb ik het gehad over De Kop-Romp-Staart Methode, waarmee jij zowel de inhoud kunt maken als delen. Als je de inhoud gaat delen, dan is de manier waarop je spreekt heel essentieel.

Let daarom op je spreektempo, articulatie en intonatie, zodat de kijkers ieder woord van je kan verstaan en dat je meer diepgang geeft aan de inhoud door het verschil in  toonhoogte.

9. Let op je non-verbale communicatie

De kijkers luisteren naar de inhoud die je deelt en ze kijken naar je non-verbale communicatie. Hiermee bedoel ik, naast de bewegingen en de gebaren die je lichaam maken, hoort je mimiek er ook bij. Wanneer je non- en verbale communicatie twee verschillende verhalen delen, dan weten de kijkers dit. Ze voelen dit helaas feilloos aan, omdat er simpelweg iets niet klopt.

Als je bijvoorbeeld twijfelt over de inhoud, omdat jij je niet goed voelt of niet in het moment zit, dan zal je non-verbale communicatie dit verraden. Daarom is het goed dat jij je ook daadwerkelijk goed voelt tijdens de opname. Leer om bewuster om te gaan met de signalen die je uitstraalt, zodat je met een openhouding jezelf gaat filmen.

10 Wees echt, echt jezelf

Speel niet een rol, maar probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Gebruik geen extra toeters en bellen, als dit voor jou geen meerwaarde heeft. Probeer je mimiek te ontdooien, zodat je ook met je gezicht gaat spreken. De meeste sprekers veranderen in een standbeeld, waardoor je statisch overkomt. Dit is jammer, want daardoor kom je niet zo over zoals je werkelijk bent.

Als je bijvoorbeeld kerstkleding wilt aandoen, dan zou dit helemaal passend kunnen zijn bij je video. Het moet echter wel bij jou als persoon passen. Wanneer jij je er niet goed in voelt, dan is ook dat te zien. Vandaar ook dat je dit dan beter achterwege kunt laten. Naast een kerstboom je video opnemen is immers ook al kerstachtig genoeg.

Oftewel wees gewoon jezelf, er zijn al genoeg anderen. Trouwens de kijkers nemen niet voor niets de moeite om naar je video te kijken. Geloof daarin, zodat je met voldoende zelfvertrouwen je kerstvideo kunt opnemen.

Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>