Presenteren in een rolstoel, hoe doe je dat?

Presenteren in een rolstoel

Hoe kun je presenteren
in een rolstoel?

Natuurlijk kun je ook in een rolstoel succesvolle presentaties geven. Het gaat immers over de waardevolle informatie die jij deelt met het publiek! Jij als presentator weet namelijk het beste waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. In deze blog ga ik vijf presentatie tips geven, speciaal voor de presentatoren die in een rolstoel zitten.

Ben je benieuwd waarom ik blogs schrijf over presenteren in een rolstoel? Lees mijn eigen verhaal, waardoor ik een aantal weken zelf in een rolstoel heb moeten zitten, vanwege mijn skiongeluk. Je kunt het verhaal hier lezen.

Vóórdat je de tips gaat lezen wil ik je graag vertellen dat dit algemene tips zijn. Elk persoon heeft een andere reden waarom hij of zij in een rolstoel zit. Het kan heel goed voorkomen dat er een tip tussen zit die helaas niet voor jou van toepassing is. Mocht je vragen hebben, stel ze vooral in de reacties en dan ga ik je verder helpen.

  • Benieuwd naar mijn verhaal? 

  • Benieuwd naar mijn verhaal? 

Video - Bepaal het doel voor je presentatie

5 Presentatie tips

1.  Zorg dat je gemakkelijk op het podium kunt komen

Wanneer jij als presentator naar voren wordt geroepen, is het fijn dat je in vloeiende beweging het podium op kan. Er zijn genoeg podia dat je een trapje op moet. Vaak kan de organisatie hier een plank overheen leggen, waardoor jij toch op het podium kan komen.

2.  Ook in een rolstoel mag je verplaatsen op het podium

In eerste instantie gaat elke spreker stil staan op het podium. Dus dat jij stil blijft zitten in een rolstoel is daarom ook zo logisch. Toch raad ik iedereen aan om toch eens van kant te wisselen. Zo krijg je op een andere manier weer contact met mensen. 

Tevens wordt je presentatie minder statisch, omdat ze naar één bepaalde plek op het podium moeten blijven kijken. Ook jij in een rolstoel mag echt verplaatsen over het podium.

3.  Wat straalt je lichaamstaal uit?

Natuurlijk begrijp ik dat je niet voor niets in een rolstoel zit en dat hierdoor je lichaamstaal aangepast zal worden naar je eigen kunnen. Probeer in ieder geval een rechte rug te maken (alleen als het lukt natuurlijk). Wanneer jij naar achteren zit, heb je een hele andere houding.

Naast je zithouding, is je gezicht ook belangrijk! Je kan namelijk door je gezicht je passie laten zien die jij hebt over het onderwerp waar jij over aan het presenteren bent.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

4.  Laat je enthousiasme klinken door je stem

Wanneer jij vol trots over jouw onderwerp kunt spreken, kun je hiermee ook je publiek meer betrekken. Oefen op je intonatie en je articulatie. Neem het publiek mee in je verhaal door de kleuren van je stem te gehore te brengen.

5.  Draag kleding waar jij gelukkig van wordt

Elk persoon heeft een andere smaak, lichaam en ervaring mee gemaakt. Kleed je met de kleding waar jij jezelf goed in voelt. Hoe jij je voelt, straal je uit naar het publiek.

Eén ding is in ieder geval zeker, je hoeft niet meer kleding aan te doen om jezelf te verbergen! Laat je zien en wees trots op jezelf! Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Elevator pitch, hoe pitch jij jezelf succesvol?
Zo maak je een goede eerste indruk als spreker
Hekel aan presenteren
Hoe ga jij je presentatie inleiden met de volle aandacht van het publiek?
Overwin je presentatieangst en ga presenteren met plezier
Jezelf kort en bondig voorstellen tijdens de presentatie
Kerstvideo opnemen voor je bedrijf
Video’s opnemen als ondernemer! Ook jij kan presenteren!
Start je presentatie op een originele manier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *