Presenteren is eng

Presenteren is verschrikkelijk

Waarom vinden wij presenteren zo eng?

 

Regelmatig kom ik ondernemers tegen die deze vraag aan mij stellen. ‘Waarom kan iedereen het en vind ik het doodeng?’ OF ‘Ik kan echt niet presenteren’. Met jou is het merendeel van de ondernemers of nog beter gezegd: de helft van Nederland is bang om te presenteren.

 

Toch heb jij ervoor gekozen om ondernemer te worden. Dit is een fantastische stap die weinig mensen durven te maken. Jij hebt ooit de keuze gemaakt om naar de KVK te gaan en om je droom te verwezenlijken. Je bent namelijk vanaf die dag officieel zelfstandige, kortom eigen baas! Poehh dat klinkt toch eigenlijk al spannender dan een presentatie geven.

 

Waarom vinden we dan toch presenteren enger dan heel het ondernemerschap? Dit ga ik (proberen te) verklaren in deze blog!

 

 

7 opties waarom

1. Bang om te falen
Je bent ontzettend bang om te falen. Meteen wil ik je vragen of je wel weet wat falen precies inhoudt? Falen kun je namelijk alleen maar, door er met de pet naar toe te gooien. Je kunt nooit falen, wanneer jij je best doet.

 

2. Herinneringen van vroeger
Door herinneringen kun je jezelf verwarren met vandaag de dag. Jij bent namelijk niet meer het kind die een boek presentatie gaf of die spreekbeurt. Nee! Jij bent die ondernemer geworden die ontzettend veel heeft geleerd in het leven en niet meer 8 jaar oud is. Maak alleen maar nieuwe positieve herinneringen, waarop je met trotsheid kunt terugkijken.

 

3. Lat te hoog
Heb jij last van perfectionisme en leg jij standaard de lat veel te hoog? Ja, perfectionisme kan bij het presenteren je echt in de weg zitten, als je de lat voor je zelf veel te hoog legt natuurlijk. Dan ga jij hier natuurlijk nooit vanaf komen. Wees niet zo kritisch, maar weel juist lief voor jezelf. Zorg dat je over je lat realistisch blijft, zodat je hem ooit kan behalen en op kan schalen.

 

4. Aangekeken worden
Ben je bang om in het middelpunt van belangstelling te staan? Dit is heel logisch. Ineens gaat iedereen naar jouw kijken, jouw vragen stellen of misschien zelfs wel klant bij jou worden. Wees juist trots hierop. Zet je angst om in iets moois!

Martiena de Graaf

5. Niet tevreden over je zelfbeeld
Ben jij niet tevreden over hoe jij eruit ziet? Dan stel ik voor om hier verandering in te brengen. Natuurlijk is dit altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen kom je niet verder om alleen hierover na te denken. Soms heb je namelijk weinig nodig, om dit beeld al iets aan te passen. Denk aan een kleine metamorfose, waardoor je weer op een andere manier naar jezelf gaat kijken. Ga bijvoorbeeld naar de kapper of ga laat je aankleden in je favorieten winkel. Zorg ervoor dat je jezelf in de spiegel kunt aankijken.

6. Zelfvertrouwen
Het begint met je eigen zelfvertrouwen. Alle punten hierboven hebben natuurlijk allemaal te maken met je eigen zelfvertrouwen. Geloof in jezelf en wees trots op hoever jij al bent gekomen. Jij bent jouw grootste vijand of je beste vriend. Wie wil jij zijn? Ook jij mag ontzettend trots op jezelf zijn!

 

7. Expertise Status
Naast zelfvertrouwen is het ook goed om te weten wie jij bent als ondernemer. Hierdoor sta jij tijdens de presentatie ook sterker in je schoenen, aangezien jij kunt terug vallen op je eigen expertise status. Wie ben jij als ondernemer? Wie help jij? Wat zijn de oplossingen die jij kunt bieden aan jouw doelgroep? Pluis je expertise uit!

 

Iedereen, waaronder ook de ondernemers kunnen leren presenteren. Start met het positief maken van je negatieve gedachte. Alleen dan pas kun je vooruitgang boeken.

 

 

 

 

Nog een blog lezen?

 

 

 

10 Waardevolle tips

voor het maken van je presentatie

Download gratis het E-Book

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *