Regelmatig kom ik ondernemers tegen die deze vraag aan mij stellen. ‘Waarom kan iedereen het maar vind ik het doodeng?’ OF ‘Ik kan echt niet presenteren’. Met jou denkt dit het merendeel van de ondernemers of nog beter gezegd: de helft van Nederland denkt dit en is bang om te presenteren.

Toch heb jij ervoor gekozen om ondernemer te worden. Dit is een fantastische stap die weinig mensen durven te maken. Jij hebt ooit de keuze gemaakt om naar de KVK te gaan en om je droom te verwezenlijken. Je bent namelijk vanaf die dag officieel zelfstandige, kortom eigen baas! Poehh dat klinkt toch eigenlijk al spannender dan een presentatie geven.

Waarom vinden we dan toch presenteren enger dan heel het ondernemerschap? Dit ga ik (proberen te) verklaren in dit artikel!

7 Verklaringen waarom wij presenteren eng vinden..

1. Bang om te falen

Ben je bang om te falen? Heb je het idee dat jij het toch niet kan en dat je het daarom niet eens probeert om te presenteren? Zonde! Weet jij eigenlijk wel wat falen inhoud? Wist je dat je alleen kan falen als jij er met de pet naar gooit? Je kunt nooit falen, wanneer jij je best doet.

Eigenlijk komt het er op neer dat je liever tegen jezelf mag zijn. Natuurlijk willen we presteren en balen we er oprecht van als we iets niet halen, alleen vraag jezelf dan wel achteraf jezelf al: of het überhaupt wel haalbaar was. Was wat je vooraf wilde wel realistisch?

Wees daarom niet bang om te falen, maar kijk wat je wilt kan en het lukt. Elke stap is daadwerkelijk een stap. Je hoeft hier alleen maar in te geloven.

Hoe is dit voor jou? Ben jij op voorhand al bang om te falen? Zou jij wel wat liever voor jezelf mogen zijn?

2. Herinneringen van vroeger

Door herinneringen kun je jezelf verwarren. Jij bent namelijk niet meer het kind die een boek presentatie of een spreekbeurt gaf. Nee! Jij bent die ondernemer geworden die ontzettend veel heeft geleerd in het leven en niet meer 8 jaar oud is. Maak daarom alleen maar nieuwe positieve herinneringen, waarop je met trots terug kunt kijken.

Herken jij jezelf hierin? Heb jij inderdaad slechte herinneringen aan vroeger, waardoor jij jezelf nu tegenhoudt om bijvoorbeeld te presenteren? Of zou dit zelfs de reden kunnen zijn dat jij jezelf expres niet zichtbaar maakt? Alles heeft indirect met elkaar te maken en dit zou wel eens de reden kunnen zijn.

Kloppen trouwens de herinneringen van vroeger wel? En zijn deze nu nog steeds van toepassing?

Presentatie Communicatie

3. Te perfectionistisch

Heb jij last van perfectionisme en leg jij standaard de lat veel te hoog? Ja, perfectionisme kan bij het presenteren je echt in de weg zitten. Hier kom je heel moeilijk van af. Het is toch ook zo gemakkelijk om door mensen (die hier geen last van hebben) te horen dat je jouw perfectionisme los moet laten. Alleen hoe doe je dat?

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af waarom het direct perfect moet. Trouwens wat is volgens jouw perfect? Zou dit voor mij hetzelfde betekenen of zou daar verschil in kunnen zitten?

Wist je dat het voor mij perfect is, wanneer het juist niet perfect is. Dat is pas voor mij perfectie. Wanneer je het los kunt laten, er eerlijk naar durft te kijken en dat je er tevreden over bent.

4. Aangekeken worden

Ben je bang om in het middelpunt van belangstelling te staan? Of denk je dat er bekende mensen in de zaal zitten die jou ook gaan aankijken? Vind je dat vervelend? Dit is logisch. Ineens gaat iedereen naar jouw kijken, jouw vragen stellen of misschien zelfs wel klant bij jou worden.

Alleen wist je dat deze mensen juist van jou als expert willen leren? Dat zij jouw waardevolle informatie willen inwinnen, zodat zij meer over jouw vakgebied kunnen gaan leren? Zonder dat jij dit wellicht door hebt, ben jij in hun ogen een deskundige van wie zij een presentatie willen bijwonen. Terwijl jij totaal anders denkt, omdat zij naar jou moeten gaan kijken.

Eigenlijk moet je hier juist trots op zijn. Zet je angst om in iets moois! Ga schitteren en deel de inhoud van je presentatie, want daarmee help jij jouw doelgroep verder.

5. Niet tevreden over je zelfbeeld

Ben jij niet tevreden over hoe jij eruit ziet? Dan stel ik voor om hier verandering in te brengen. Natuurlijk is dit altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alleen kom je hiermee niet verder door er alleen over na te denken.

Soms heb je namelijk weinig nodig, om dit beeld al iets aan te passen. Denk eens aan een kleine metamorfose, waardoor je op een andere manier naar jezelf gaat kijken. Ga bijvoorbeeld naar de kapper of laat je aankleden in je favorieten winkel. Zorg er wel voor dat je jezelf in de spiegel kunt blijven aankijken.

Presenteren is eng

6. Zelfvertrouwen

Alles staat of valt met zelfvertrouwen. Uiteindelijk hebben alle punten die hierboven beschreven staan hiermee te maken. Geloof jij voldoende in jezelf, vertrouw jij op je eigen kunnen, ben jij de deskundige die jouw doelgroep verder kan helpen, denk jij dat jij over voldoende kennis beschikt en ga zo maar door. Wellicht allemaal vragen die regelmatig de revue passeren. Ook niet gek natuurlijk, want je bent en blijft immers een mens die hier nu eenmaal over na kan denken.

Het enige wat ik je met zekerheid kan vertellen is dat je MOET geloven in jezelf en dat je trots moet zijn op hoever jij al gekomen bent.

Zonder dat je dit door hebt kun jij je grootste vijand of je beste vriend zijn. De vraag alleen is: wie wil jij zijn?

7. Expertise Status

Naast zelfvertrouwen is het ook goed om te weten wie jij bent als ondernemer. Hierdoor sta jij tijdens de presentatie ook sterker in je schoenen, aangezien jij terug kunt vallen op je eigen expertise status. Wie ben jij als ondernemer? Wie help jij? Wat zijn de oplossingen die jij kunt bieden aan jouw doelgroep? Pluis je expertise uit!

Iedereen, waaronder ook de ondernemers kunnen leren presenteren. Start met het positief maken van je negatieve gedachten. Alleen dan pas kun je vooruitgang boeken.

Heb jij hier moeite mee en kun jij wel wat hulp gebruiken?

Menig ondernemer zit hiermee te stoeien. Over met name hoe je denkt over jezelf en wat je vervolgens uitstraalt naar bijvoorbeeld je toekomstige klant. Met de online training: Profileer jezelf als expert, ga jij op onderzoek uit naar wie jij bent als deskundige. Ga jij jezelf op een nieuwe manier leren kennen, ga je leren om te geloven en te vertrouwen in jezelf, waardoor je voortaan met meer zelfvertrouwen jezelf kunt presenteren.  

Zeg JA tegen jezelf, ga geloven in jezelf, waardoor je eindelijk de deskundige kunt zijn die al zolang in je verborgen zit!  

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>