Waarom is presenteren zo eng?

Presenteren is verschrikkelijk

Waarom vinden wij presenteren zo eng?

Regelmatig kom ik ondernemers tegen die deze vraag aan mij stellen. ‘Waarom kan iedereen het en vind ik het doodeng?’ OF ‘Ik kan echt niet presenteren’. Met jou is het merendeel van de ondernemers of nog beter gezegd: de helft van Nederland is bang om te presenteren.

 

Toch heb jij ervoor gekozen om ondernemer te worden. Dit is een fantastische stap die weinig mensen durven te maken. Jij hebt ooit de keuze gemaakt om naar de KVK te gaan en om je droom te verwezenlijken. Je bent namelijk vanaf die dag officieel zelfstandige, kortom eigen baas! Poehh dat klinkt toch eigenlijk al spannender dan een presentatie geven.

 

Waarom vinden we dan toch presenteren enger dan heel het ondernemerschap? Dit ga ik (proberen te) verklaren in deze blog!

7 opties waarom

1. Bang om te falen

Je bent ontzettend bang om te falen. Meteen wil ik je vragen of je wel weet wat falen precies inhoudt? Falen kun je namelijk alleen maar, door er met de pet naar toe te gooien. Je kunt nooit falen, wanneer jij je best doet.

 

2. Herinneringen van vroeger

Door herinneringen kun je jezelf verwarren met vandaag de dag. Jij bent namelijk niet meer het kind die een boek presentatie gaf of die spreekbeurt. Nee! Jij bent die ondernemer geworden die ontzettend veel heeft geleerd in het leven en niet meer 8 jaar oud is. Maak alleen maar nieuwe positieve herinneringen, waarop je met trotsheid kunt terugkijken.

 

3. Lat te hoog

Heb jij last van perfectionisme en leg jij standaard de lat veel te hoog? Ja, perfectionisme kan bij het presenteren je echt in de weg zitten, als je de lat voor je zelf veel te hoog legt natuurlijk. Dan ga jij hier natuurlijk nooit vanaf komen. Wees niet zo kritisch, maar juist lief voor jezelf. Zorg dat je over je lat realistisch blijft, zodat je hem ooit kan behalen en op kan schalen.

Martiena de Graaf die zichzef aan het presenteren is.

Martiena de Graaf

4. Aangekeken worden

Ben je bang om in het middelpunt van belangstelling te staan? Dit is heel logisch. Ineens gaat iedereen naar jouw kijken, jouw vragen stellen of misschien zelfs wel klant bij jou worden. Wees juist trots hierop. Zet je angst om in iets moois!

 

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie? Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

5. Niet tevreden

Ben jij niet tevreden over hoe jij eruit ziet? Dan stel ik voor om hier verandering in te brengen. Natuurlijk is dit altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen kom je niet verder om alleen hierover na te denken. Soms heb je namelijk weinig nodig, om dit beeld al iets aan te passen. Denk aan een kleine metamorfose, waardoor je weer op een andere manier naar jezelf gaat kijken. Ga bijvoorbeeld naar de kapper of ga laat je aankleden in je favorieten winkel. Zorg ervoor dat je jezelf in de spiegel kunt aankijken.

6. Zelfvertrouwen

Het begint met je eigen zelfvertrouwen. Alle punten hierboven hebben natuurlijk allemaal te maken met je eigen zelfvertrouwen. Geloof in jezelf en wees trots op hoever jij al bent gekomen. Jij bent jouw grootste vijand of je beste vriend. Wie wil jij zijn? Ook jij mag ontzettend trots op jezelf zijn! Lees ook: Presenteren met zelfvertrouwen

 

7. Expertise Status

Naast zelfvertrouwen is het ook goed om te weten wie jij bent als ondernemer. Hierdoor sta jij tijdens de presentatie ook sterker in je schoenen, aangezien jij kunt terug vallen op je eigen expertise status. Wie ben jij als ondernemer? Wie help jij? Wat zijn de oplossingen die jij kunt bieden aan jouw doelgroep? Pluis je expertise uit! Lees ook: Expert zijn, wie bepaalt het?

 

Iedereen, waaronder ook de ondernemers kunnen leren presenteren. Start met het positief maken van je negatieve gedachte. Alleen dan pas kun je vooruitgang boeken. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf? 

 

Je kan veel taken uitbesteden, maar persoonlijk vind ik dat je jouw eigen bedrijf ‘echt zelf moet presenteren’. Gun jezelf meer zichtbaarheid en laat die nieuwe potentiële klanten maar komen! Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *