Wat goed, jij wilt je verdiepen in De Kop-Romp-Staart Methode. Heel goed want deze methode gaat je verder helpen met het aanbrengen en vasthouden van de structuur gedurende je presentatie. Menig sprekers vergeten vaak een rode draad te spannen in hun verhaal. Hierdoor worden ze chaotisch, vergeten ze de volgende stap en verliest het publiek de aandacht. Zonde, want deze punten zijn eenvoudig te voorkomen met De Kop-Romp-Staart Methode.

Daarnaast is deze methode ook te gebruiken voor elke presentatievorm die jij gaat inzetten voor je bedrijf. Denk zowel aan het presenteren in een video, het inspreken van je podcast en het schrijven van je artikels. Als je eenmaal deze methode van binnen-en-van-buiten kent, kun je hem op elk moment gaan inzetten.

Succes en veel kijk en lees plezier!

Met sprekende groeten,

Martiena de Graaf

De voordelen van De Kop-Romp-Staart Methode:

>> De methode is zowel spreker als publieksvriendelijk omdat hij van onderdeel naar onderdeel gaat. De stappen hierin zijn zo duidelijk dat je op elk moment weet waar je bent en waar je naartoe gaat.

>>  Tijdens de voorbereiding en het maken van je presentatie heb je een duidelijk stappenplan voor ogen. Zo kun je de inhoud gericht en zo efficiënt mogelijk maken.

>>  Met deze opbouw neem je het publiek mee in je verhaal, waardoor ze zich actief betrokken voelen. Je maakt ze echt nieuwsgierig naar meer waardevolle informatie.

25 tips voor een waanzinnige presentatie

Ga je binnenkort een presentatie geven? Dan heb ik voor jou 25 presentatie tips gebundeld in één E-Book. Hierin staan onder andere tips over je lichaamstaal, stem, interactie, publiek en nog veel meer.

Vul je e-mailadres hieronder in en dan stuur ik je GRATIS mijn 25 belangrijkste tips voor je presentatie.

De E.C.H.T. Methode

Met de letters van E.C.H.T. heb ik een methode ontwikkeld die jou kan verder helpen met jezelf echt te presenteren. Er zijn al zoveel andere ondernemers die hetzelfde zeggen en doen als jij! Daarom kan jij het verschil brengen met jezelf echt te laten zien als dé ondernemende expert die hun ook daadwerkelijk gaat verder helpen!

Om meteen kennis te maken met deze methode heb ik artikels gebundeld op deze pagina in de juiste volgorde van de E.C.H.T. Methode. Zo kun jij vandaag nog aan de slag met de methode die je gegarandeerd verder gaat helpen.

E = Echtheid

Het publiek wil tijdens jouw presentatie maar één ding en dat is jou, met elk woord dat je uitspreekt, geloven. Zij willen dolgraag van hun probleem/ obstakel af en jij kunt ze hierbij helpen.

Wanneer jij niet jezelf laat zien, een masker op hebt of de rol speelt van ondernemende expert dan voelen zij dit feilloos aan. Daarom is het gewoon goed om te gaan staan zoals je E.C.H.T. bent. Ze willen jou als deskundige zoals je bent en niet zoals jij je voordoet.

‘Stap uit je eigen schaduw en ga schitteren als dé ondernemende expert die jij van nature bent!’

C = Contact maken

Als spreker in welke presentatievorm dan ook, is het goed dat je contact maakt met de aanwezigen gedurende jouw presentatie. Dit kan echt het publiek zijn in de zaal, de kijker van je video of de luisteraar van je podcast. Contact maken is altijd mogelijk, je hoeft het alleen maar bewust toe te passen.

Wanneer je werkt aan je band met de publiek, dan ben je eigenlijk interactief aan het presenteren. Je maakt als het ware van een monoloog (eenrichtingsweg) een dialoog (een weg met twee richtingen). Je kunt ze aan het denken zetten, een actie geven of juist een stem geven die reageert op een gegeven opdracht, een vraag bijvoorbeeld.

H = Houding

Wat straalt je lichaam uit? Sterker nog: wat vertelt je lichaam? Wist je dat je met je lichaamshouding (ook wel non-verbale communicatie genoemd) een ander verhaal kan vertellen dan met je woorden?

Als je bijvoorbeeld als spreker niet zeker bent over de inhoud, twijfelt over een antwoord of er simpel gezegd niet achter staat dan prikt het publiek hier feilloos doorheen. Logisch want zij zien dit aan jouw lichaamstaal. Voel en word bewust over je eigen lichaam en wat deze communiceert.

T = Tekst delen

Hoe breng jij je waardevolle tekst over aan het publiek? Word jouw boodschap goed opgeslagen? Komt de inhoud van je verhaal goed terecht? Allemaal belangrijke vragen waarop jij als spreker graag ja op wilt hebben. Alleen, krijg je dat ook?

Is het ook prettig om als publiek naar je stem te luisteren? Je stem is immers het instrument die jouw tekst vorm geeft. Wist je dat jij je stem kan trainen? Je kan je stem op elk moment optimaliseren? Het enige wat je hoeft te doen, is oefenen met je stem.

De Kop-Romp-Staart Stappenplan

De Kop

Stap 1: Verrassende opening

Stap 2: Jezelf voorstellen

Stap 3: Programma delen

De Romp

Stap 4: 3 Onderwerpen bespreken

Stap 5: Interactie eraan toevoegen

De Staart

Stap 6: Samenvatting geven

Stap 7: Algemene vragenronde

Stap 8: Pitch-Sale of Call to action

Stap 9: Krachtig slot

Online werk - De Kop-Romp-Staart Methode

Online Training:
De Kop-Romp-Staart Methode

Ga jij binnenkort een presentatie geven om meer klanten te werven voor je onderneming, maar mis je nog een duidelijke structuur en inspiratie? Dan is de Online Training - De Kop-Romp-Staart Methode ideaal voor jou. Je krijgt 10 duidelijke stappen en voorbeelden, zodat jij jouw presentatie op een snelle manier naar een hoger niveau kan tillen.