Presenteren met een PowerPoint

PowerPoint presentatie

Hoe presenteer je met een PowerPoint presentatie?

Vóórdat je jouw PowerPoint (PP) gaat voorbereiden is het belangrijk om jezelf eerst de volgende vraag af te vragen: Waarom wil je een PP gebruiken? Je kunt een PP gebruiken om je boodschap te versterken, maar hij kan ook echt je presentatie verslechten. Vandaar dat ik graag zie dat je de vraag gaat beantwoorden. In deze blog ga ik een aantal tips geven hoe je het beste kunt presenteren met een PowerPoint.

Beantwoord eerst de volgende vragen:

1. Waarom wil je een PP gebruiken?
2. Wat hoop je te bereiken met een PP?

Video - De eerste indruk

3 Voorbereiding tips

1. Huisstijl

Laat je eigen huisstijl goed zichtbaar zien via je PP. Denk aan je eigen kleuren, lettertype en je logo. Je huisstijl behoort tot jouw onderneming, maar ook je (potentiële) klanten gaan je hierdoor herkennen.

2. Gebruik alleen steekwoorden

Plaats in je PP alleen maar steekwoorden in plaats van hele verhalen. Het publiek gaat onbewust je tekst lezen en verliest de focus op jou. Vandaar dat je alleen maar steekwoorden moet gebruiken en zo min mogelijk lappen tekst.

3. Contrast in kleuren

Zorg ervoor dat je contrast in je slides aanbrengt. Je mag echt een groot contrast inzetten, zodat je van een afstand de woorden nog steeds kunt lezen. Denk aan zwarte letters op een witte dia.

PowerPoint presentatie

5 PowerPoint Tips

1. Focus naar het publiek

Blijf altijd bewust van je eigen focus. Waar jij heen kijkt, gaat het publiek ook heen kijken. Je kunt het als het ware zien dat het publiek jou weerspiegelt. Houdt daarom de focus op het publiek.

2. Focus naar de slide

Wil je effectief dat het publiek naar de slide gaat kijken? Dan moet jij je eigen focus weerleggen naar de dia. Daarin is het wel belangrijk dat je niet het oogcontact verliest met het publiek.

3. Niet voorlezen

Probeer niet letterlijk van de slides af te lezen. Je kunt er beter voor kiezen om een showkaartje te gebruiken. Je kunt hier de volgorde opschrijven of de slides in het klein erop plakken. Zo heb je ook minder het probleem dat je (on)bewust de slides gaat oplezen.

4. Ken je eigen persoonlijke kracht

Hebben jullie toevallig dezelfde problemen gehad vroeger die jij nu ook voor het publiek kan oplossen? Kan jij dit gevoel zo omschrijven, waardoor jij een passie hiervoor hebt gekregen? Hoe waanzinnig zou het zijn dat jij nu als expert, het probleem van vroeger, nu als je voordeel kan zien om andere verder te helpen? Wat het ook is, deel altijd je eigen passie!

5. Gebruik een presenter

Een presenter is een afstandsbediening waarop jij zelf kunt door klikken naar de volgende slide. Zo kun je zelf de leiding houden en weet je zeker dat hij op de juiste slide staat.

Met het presenteren van een PP is het belangrijk dat je oplet waar jij (on)bewust je focus op plaatst. Het publiek volgt jouw zicht. Door een PP te gebruiken maak jij je presentatie visueel, waardoor mensen je sneller begrijpen of je informatie beter onthouden.

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *