Presenteren met een whiteboard

Presenteren met een whiteboard

Presenteren met een whiteboard  

Bestaat je publiek uit een klein groepje, wil je bepaalde punten opschrijven of uittekenen? Dan is het presenteren met een whiteboard misschien wel handig. Je kunt namelijk alles opschrijven en uitwissen op hetzelfde moment. In dit artikel ga ik vertellen hoe je een whiteboard het beste kunt gebruiken tijdens je presentatie.

Video: Podcast structuur
Deze video is mede mogelijk gemaakt door Petra van Handel

11 Whiteboard tips

1.  Bepaal van te voren wat je gaat schrijven op het bord

Je kunt er voor kiezen om de punten op je showkaartjes te zetten en dat je het letterlijk kunt overschrijven. Zo voorkom je schrijffouten. Tevens hoef je niet meer na te denken wat je gaat opschrijven. Zo verlies je geen tijd.

2.  Neem je eigen stiften mee

Neem voor de zekerheid altijd je eigen stiften mee naar de locatie. Zo weet je zeker dat de stiften het doen en dat je de juiste kleuren hebt. Trouwens, voordat ik het vergeet te zeggen: controleer altijd de stiften vooraf. Er moet altijd 'whiteboard marker' op de zijkant van de stiften staan.Je hebt namelijk speciale stiften nodig om op het bord te schrijven.

3.  Zorg voor een wisser of doek

Door een wisser of doek kun je altijd het bord weer schoonmaken. Het ziet er minder fraai uit om dit met je hand of mouw te doen.

Presenteren met een whiteboard

4.  Begin met een schoon bord of met zo weinig mogelijk tekst

Zet in ieder geval niet het hele bord al vol met interessante woorden die het publiek in eerste instantie nog niet begrijpt. Ja, hierdoor worden ze inderdaad nieuwsgierig naar meer, maar je moet eerst nog gaan beginnen met je presentatie.

Door met een schoon bord te beginnen waar wellicht je naam en ondernemingsnaam opstaan, onthouden ze je naam gemakkelijker. Ook kun je daarna het bord optimaal gebruiken in plaats van dat je het eerst moet uitwissen en daarna pas kan beginnen.

5.  Overzichtelijk schrijven

Zorg dat je duidelijk en groot schrijft, zodat iedereen je woorden kan lezen, vanaf iedere stoel. Het is echt verstandig om vooraf even op het bord te oefenen. Zo weet je ook hoe het straks moet tijdens je presentatie. Het ziet er namelijk makkelijk uit, maar is dit ook zo? Vandaar dat het zeker handig is, om dit vooraf te oefenen.

6.  Steekwoorden

Bespaar het publiek lappen tekst wat veel te veel tijd kost om alles op te schrijven en tevens verdwaald de focus van de spreker af naar het bord.

7.  Blijf in contact staan met het publiek

Blijf tijdens het schrijven door praten met het publiek. Zo verlies je niet tussendoor het contact. Er zijn genoeg sprekers die lang aan het schrijven zijn, waardoor dit gedeelte langdradig word voor het publiek. Probeer dit altijd te voorkomen door ze actief erbij te betrekken.

8.  Maak het bord schoon

Gebruik je een tijd niet het bord? Maak dan het bord schoon. Zo behoudt je de focus. Zorg er dan wel voor dat je niet afleidend bent. Je kunt bijvoorbeeld het bord schoonmaken wanneer je hun een interactieve opdracht geeft.

Ben je nog niet helemaal overtuigd over het gebruik van een whiteboard?
Dan is misschien een flip-over meer iets voor je.

9.  Laten schrijven door een ander persoon

Ben je aan het brainstormen met het groepje? Dan kun je er ook voor kiezen om de belangrijke punten door iemand anders te laten opschrijven op het bord. Zo verlies je niet het contact en de leiding en staat het toch op het bord.

10.  Oeps verkeerd geschreven

Heb je per ongeluk iets verkeerd geschreven? Geen paniek, want je kunt alles direct uitwissen met de wisser. Ideaal!

11.  Magneten gebruiken

Op een whiteboard kun je magneten plakken. Heb je een poster of een extra foto mee, dan kun deze er gewoon ophangen. Voor de zekerheid misschien wel zelf magneten meenemen. Je weet nooit of ze op de locatie magneten over hebben.


Of toch presenteren met een flip-over?
Een flip-over is een op zichzelf staand bord die je overal in de ruimte kan plaatsen.  Je hebt grote papieren waarop je kunt schrijven. De papieren kun je omslaan of afscheuren. Bijna alle punten zijn hetzelfde bij een flip-over. Je hebt alleen geen wisser of doek nodig, omdat je niets kunt uitwissen.

Nog een leuk voordeel van een flip-over is: dat je van te voren punten kunt opschrijven. Het enige wat je daarna hoeft te doen is de pagina omslaan en de tekst staat er al. Bekijk nu dit artikel over presenteren met een flip-over.


Bedenk goed welke hulpmiddel het beste voor jouw presentatie geschikt is. Je kunt alleen een hulpmiddel gebruiken, wanneer deze ook echt je presentatie versterkt. Door het visuele aspect onthoudt een mens meer.


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *