Presenteren met een flip-over

Presenteren met een flip-over

Presenteren met een flip-over! 

Ga je een presentatie geven aan een klein groepje mensen? Wil je bepaalde punten opschrijven of grafieken uittekenen? Dan kun je goed gebruik maken van een flip-over.

.Een flip-over is een op zichzelf staand bord die je overal in de ruimte kunt plaatsen. Controleer wel altijd bij de organisatie of ze een flip-over hebben en of jij deze mag gebruiken. In deze blog ga ik een aantal belangrijke flip-over tips met je delen.

Video: Podcast structuur
Deze video is mede mogelijk gemaakt door Petra van Handel

11 Flip-over tips

1.  Bepaal van tevoren wat je gaat schrijven op flip-over

Je kunt ervoor kiezen om de punten op je showkaartjes te zetten en dat je het letterlijk kunt overschrijven. Zo voorkom je schrijffouten. Tevens hoef je niet meer na te denken wat je gaat opschrijven. Zo verlies je geen tijd.

2.  Neem je eigen stiften mee

Neem voor de zekerheid altijd je eigen stiften mee naar de locatie. Zo weet je zeker dat de stiften het doen en dat je de juiste kleuren hebt.

3.  Schrijf van te voren al

Je kunt ervoor kiezen om van tevoren al op één van de papieren te schrijven. Zo hoef je dit tijdens de presentatie niet meer te doen. Nog een kleine tip: begin met een leeg vel. Tevens kun je af en toe ook een leeg vel tussen de geschreven papieren houden. Zo kun je af en toe een wit papier laten zien, zonder dat dit extra afleidt.

4.  Begin met een lege vel of met een welkomstwoord

Zet in ieder geval niet het hele bord al vol met interessante woorden die het publiek in eerste instantie nog niet begrijpt. Ja, hierdoor worden ze inderdaad nieuwsgierig naar meer, maar je bent eerst aan het uitleggen wat het betekend voordat je kunt uitleggen wat je daadwerkelijk wilt uitleggen.

Door met een schoon bord te beginnen waar wellicht je naam en ondernemingsnaam staat onthouden ze je naam gemakkelijker. Ook kun je daarna het bord optimaal gebruiken in plaats van dat je het eerst moet uitwissen en daarna pas kan beginnen.

5.  Overzichtelijk schrijven

Zorg dat je duidelijk en groot schrijft, zodat iedereen je woorden kan lezen, vanaf iedere stoel.

Presenteren met een flip-over

6.  Hokjes op papier

Op alle papieren van de flip-over kun je vierkantjes zien. Zo kun je gemakkelijker grafieken tekenen, maar ook recht schrijven door het lijntje. Hierdoor wordt overzichtelijk schrijven nog gemakkelijker.

7.  Steekwoorden

Bespaar het publiek lappen tekst wat veel te veel tijd kost om alles op te schrijven en tevens verdwaald de focus van de spreker af naar het bord.

8.  Blijf in contact staan met het publiek

Blijf tijdens het schrijven door praten met het publiek. Zo verlies je niet tussendoor het contact.

9.  Laten schrijven door een ander persoon

Ben je aan het brainstormen met het groepje? Dan kun je er ook voor kiezen om de belangrijke punten door iemand anders te laten schrijven op het bord. Zo verlies je niet de contact en de leiding en staat het toch op het bord.

10.  Pagina omslaan

Beter kun je de pagina omslaan dan dat je het papier eraf scheurt. Het scheuren kost even tijd, maakt geluid, heb je een los papier in je handen en het is allemaal niet nodig. Je kunt prima de pagina omslaan over het bord en je kunt weer verder.

11.  Verplaatsen in de zaal

De flip-over kun je overal in de zaal neerzetten. Zo kun je hem op het juiste moment erbij pakken en daarna weer wegzetten. Zo wordt de flip-over geen afleidend voorwerp.


Of toch presenteren met een whiteboard
Een whiteboard hangt vaak al in de ruimte zelf en als dit het geval is, kies daarvoor want at is altijd handig! Het neemt geen extra plek in en toch kun je hem gebruiken.

Nog een voordeel: Bij een whiteboard kun je alles uitwissen. Ideaal als je iets verkeerd hebt geschreven. Bekijk nu dit artikel over presenteren met een whiteboard


Bedenk goed welke hulpmiddel het beste voor jouw presentatie geschikt is. Je kunt alleen een hulpmiddel gebruiken, wanneer deze ook echt je presentatie versterkt. Door het visuele aspect onthoudt een mens meer. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *