Presenteren met gesloten vragen: Wat is het en hoe werkt het?

interactie

Interactie kun je gemakkelijk verwerken in je presentatie! 

Als presentatiecoach ben ik een groot voorstander van interactie gebruik tijdens je presentatie. Door interactie krijg je een andere band met het publiek en verbreedt je de spanningsboog van het publiek. In deze blog ga ik drie manieren behandelen van gerichte gesloten vragen stellen.

Door gerichte vragen te stellen kun je een spel maken. Doordat zij gesloten vragen gaan antwoorden met ‘ja of nee’ kan je ze laten nadenken. Alle spelen met gesloten vragen kan je met kleine en grote groepen gaan spelen.

Video - De interactie voordelen

4 Interactievormen

Gekleurde papieren

Je geeft iedereen een rood en een groen papier. 'Ja' is groen en 'nee' is rood of met twee willekeurig antwoorden. Het publiek gaat staan en bij elke vraag moeten ze antwoorden met één van de gekleurde papieren. Heb je het verkeerd dan moet je gaan zitten. 

Uiteindelijk is de bedoeling dat er één persoon uit het publiek overblijft. Blijf wel de snelheid er in te houden! Zodat het niet te langdradig gaat worden. Een voorbeeld is: 1,2,3 en het papier de lucht in.

Over de streep

Je maakt een lijn op de grond neer, die goed zichtbaar is voor iedereen. Links wordt bijvoorbeeld 'ja' en rechts wordt 'nee' of juist andersom. Nu is het de bedoeling dat iedereen op het speelvlak komt te staan. Elke keer wordt er een vraag gesteld en het publiek gaat over de streep naar de juiste kant lopen. 

Over de streep is het meeste lichamelijke spel, omdat je letterlijk naar de andere kant moet lopen. Dit spel kan je alleen doen wanneer je genoeg ruimte hebt, om met mensen te gaan verplaatsen.

Staan of zitten

Dit is dezelfde principe als met de gekleurde papieren. Alleen is het deze keer met staan en zitten. 'Ja' betekent staan en 'nee' is zitten. Je hoeft hier geen afvalronde van te maken. Wel is het interessant om vragen tussen door te stellen, waarom ze juist zijn gaan zitten of blijven staan. Hierdoor vertellen ze hun eigen bevindingen over het onderwerp.

Wedstrijdelement

Door gesloten vraag te spelen kan je er een wedstrijdelement er aan toevoegen. Je speelt het spel totdat er één of twee deelnemers zijn overgebleven en zij hebben automatisch gewonnen. Door de wedstrijdelement eraan toe te voegen, gaan de deelnemers beter nadenken, omdat iedereen wilt winnen. 

Wel belangrijk is dat als je er een afvalronde van maakt, dat je genoeg vragen hebt bedacht. Dit is omdat er één of twee over moeten blijven in plaats van tien personen. Je kan vragen variëren tussen makkelijke en moeilijke vragen.

Bereid altijd goed de gerichte vragen voor. Het beste kun je jouw bedachte vragen stellen aan een willekeurige persoon. Zo kun je controleren of je de vragen goed hebt geschreven.

Welke vorm ga jij inzetten in je volgende presentatie?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *