13 Tips om te presenteren met interactie

Presentatie tips

Hoe kun je het beste
interactief presenteren?

Het publiek vindt het fijn wanneer ze gezien en gehoord worden tijdens een presentatie. Dit betekent ook dat ze de aandacht langer vasthouden. Alleen hoe ga je nu de interactie aan met het publiek? In deze blog deel ik graag 13 interactie tips met je. Zodat je voor de volgende presentatie je zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Video - Interactie voordelen

7 Interactie tips

1.  Oogcontact

De eerste en tevens belangrijkste stap met interactie en presenteren is: OOGCONTACT maken met het publiek. Zie ze echt en kom in verbinding met elkaar.

2.  Altijd vrijwillig

Zorg er altijd voor dat de interactie die je geeft, op vrijwillige basis gebeurd. Het publiek wil ontspannen luisteren en kijken naar je presentatie en dit kan alleen als jij niet gaat dwingen.

3.  Praten met het publiek

Het is verstandig om ‘met’ het publiek te praten in plaats van met een afstand. Dit is een heel ander gevoel voor ze. Door ‘met’ hun te praten worden zij meer betrokken met je presentatie.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

4.  Vragenronde

Bepaal van de te voren of het publiek tijdens je presentatie vragen mogen stellen. Wil je dit niet? Geef dit van te voren aan. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Aan het einde van de presentatie is er een mogelijkheid om vragen te stellen.

5.  Gerichte vragen stellen

Maak tijdens de voorbereiding gerichte vragen voor het publiek. Zo kunnen deze vragen je helpen om je boodschap te versterken.

Presentatie tips

6.  Opstaan

Geef je het woord aan iemand anders, door middel van een vragenronde, vraag of de persoon wilt opstaan. Zo kan iedereen zien wie er aan het praten is. Natuurlijk kan het voorkomen dat de persoon niet wil opstaan. Geef dit van te voren aan. Zo kunnen zij hun verwachtingspatroon wijzigingen.

7.  Contact maken met het publiek

Stel je een vraag aan het publiek en geeft er één persoon antwoord op? Loop dan zo dicht mogelijk naar de persoon in kwestie. Zo krijg je een betere verbinding met het publiek. Zo voelen zij zich gehoord.

8.  Focus

Zorg dat de focus bij de persoon blijft die antwoord geeft. Deze houd je alleen wanneer je effectief aan het luisteren bent en de persoon aan blijft kijken. Zo gaat ook de aandacht van het publiek naar de juiste persoon.

9.  Herhalen

Wanneer een persoon een vraagt stelt of een antwoord geeft, dan is het verstandig om dit te herhalen door de microfoon. Iemand achter in de zaal wil het gesprek voorin ook graag mee krijgen.

10.  Controleren of bevestigen 

Stelt iemand een moeilijke vraag? Dan is het verstandig om daarna te controleren of hij een antwoord heeft gekregen. Kom je er op dat moment niet uit? Geef aan dat je het gaat uitzoeken en er laten bij hem of haar op terug komt. Zoek elkaar dan na de presentatie op en geef aan hoe je er bij hem of haar op terug komt.

11.  Moeilijke vragen

Ga je tussendoor vragen stellen aan het publiek? Maak deze vragen dan niet te moeilijk. Wanneer het publiek geen antwoord op je vraag weet, gaat ook niemand het proberen te beantwoorden.

12.  Geen idee?!

Weet je het antwoord niet of de vraag die wordt gesteld? Geen probleem! Het kan je ontschoten zijn of je weet het misschien echt niet. Op zich maakt het publiek dat niet uit. Zolang ze maar het antwoord krijgen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Het is me nu even ontschoten. Als je het antwoord deze week wilt krijgen, geef me dan je visitekaartje. Dit kan aan het einde van de presentatie en dan zal ik jullie mailen.

13.  Tijd

Door interactie te gebruiken, gaat de tijd altijd sneller dan je verwacht. Plan daarom ook van te voren genoeg tijd in voor interactie. Zorg er altijd voor dat je tegenover je een klok hebt hangen waarop je kan kijken. Zo wordt de tijd niet een afleidende factor.

Oftewel, het is altijd belangrijk om het publiek te zien en te horen. Je presentatie draait om hun en niet om jouw als spreker.

Welke tip ga jij inzetten bij de volgende presentatie?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *