Presenteren met plankenkoorts, het vervelendste wat een spreker kan overkomen. Jij wilt verder met je onderneming, groter en zichtbaarder worden, maar door de angst houd jij jezelf tegen. Hoe je van deze angst af kunt komen, kan ik je ook niet vertellen. Elke angst is anders, maar je moet het zeker wel serieus nemen.

Wist je trouwens dat spreken in het openbaar in de top 5 staat van de grootste angsten van de mens. Het idee dat je voor een groep gaat staan en dat je daar ook nog een presentatie moet gaan geven, wekt toch bij de meesten veel zenuwen op.

Zoals ik net al zei: iedere angst is anders en iedereen heeft ook ergens last van. Een presentatie geven aan een 100+ publiek vind ik geen enkel probleem, maar om een paard te aaien… dat doe ik bijvoorbeeld echt niet graag.

Met liefde wil ik je vertellen hoe je het gevoel of je angst kunt verminderen, alleen kan ik dat niet. Anders was ik vandaag nog naar een Paard toegelopen en had daarmee geknuffeld. Het enige wat ik je wel kan vertellen is, dat het tijd nodig heeft en dat jij je gevoel niet hoeft te verstoppen voor anderen. Je mag of je moet zelfs je angsten onder ogen zien komen, zodat je dit op langer termijn kunt verminderen.

In dit artikel ga ik je een paar handige tips geven, waardoor je gemakkelijker een presentatie durft te geven. Als je al één van de 5 tips kunt gebruiken dan ben ik al blij!

‘Jij bent de baas over je eigen spreekangst!’ 

Vergeet trouwens niet dat jij de baas bent over je eigen spreekangst. Dit kunnen we helaas gemakkelijk vergeten, omdat we de angst laten leiden. Maar wat nou als we dit gaan omdraaien? Dat jij daadwerkelijk de baas bent over je eigen angsten? Zou het dan al niet fijner zijn om uit je schulp te kruipen? Dat je voortaan kunt presenteren met plankenkoorts?

5 Presentatietips om te presenteren met plankenkoorts

1. Gebruik showkaartjes

Met showkaartjes in je handen kun je altijd de volgorde goed aanhouden. Tevens kun je wanneer je echt niet meer weet wat je kunt vertellen, even kijken op het kaartje. Dit geeft meer rust in je hoofd, omdat je niet alles uit je hoofd hoeft te leren. Nummer de kaartjes, zodat ze niet door de war kunnen raken en het geeft je meer een veilig gevoel.

2. Vertrouw en geloof in jezelf

Jij bent gevraagd of je hebt jezelf aangemeld voor een presentatie. Dit betekend dat anderen in jou geloven. Vertrouw op de goede afloop en wees niet zo kritisch en durf van jezelf te houden. Jij hebt alles goed voorbereid, de presentatie gemaakt en je kent als enige de tekst. Geloof in jezelf en de informatie komt vanzelf in je op, ook al verwacht je dit vaak niet. 

Presentatie Communicatie

3. Diep in en uit ademen voordat je op komt

Voordat je naam wordt opgenoemd is het verstandig om echt even goed uit te ademen. Zo kun je meteen met een lage ademhaling beginnen en dit blijven volhouden. Voel je hem toch stijgen gedurende de presentatie? Adem dan tussendoor goed uit. Herhaal dit gerust een aantal keren.

4. Verplaats jezelf op het podium

Je lichaam zit vol adrenaline, waardoor je spanning voelt. Door jezelf te verplaatsen op het podium krijgt de adrenaline meer ruimte in je lichaam en dit is heel positief. Verplaatsen betekent echt dat je op een andere plek gaat staan en niet dat je gaat bewegen. 

Presenteren met plankenkoorts

5. Denk in komma’s 

Nerveuse sprekers kunnen heel snel gaan praten, want dan is het sneller afgelopen. Je bent inderdaad eerder door de tekst heen, alleen gaat de tijd hierdoor echt niet sneller. Hoe sneller jij praat, hoe minder goed het publiek jou kan verstaan. Bovendien zullen ze jouw verhaal dan ook minder goed onthouden. Een hele goede tip is: denk in komma’s. Wat voor jou voelt als héél traag praten is voor het publiek alleen maar fijn! Durf te ‘spelen met stilte’. 

Aan welke tip heb jij het meeste gehad?

Durf je angst te overwinnen. Geloof me, het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen met stilstaan kom je niet verder, dus blijf altijd figuurlijk in beweging. Uiteindelijk ga je jouw angst overwinnen en ik geloof in je!

Wil jij een streep zetten door je presentatieangst, zodat jij als deskundige voortaan ook presentaties durft te geven? De angsten die je hebt doen namelijk niet alleen jezelf te kort, maar ook dat van je doelgroep. Zij willen namelijk dolgraag van jou leren! Je moet er alleen wel klaar voor zijn.

Overwin je plankenkoorts!

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>