Showkaartjes gebruiken tijdens je presentatie

Presenteren met showkaartjes

Presenteren met showkaartjes! 

Ga jij binnenkort presenteren? Dan raad ik je aan om showkaartjes te gebruiken tijdens je presentatie. 

Waarom? Je kunt door de kaartjes je volgorde aanhoudensteekwoorden zien en bijvoorbeeld de juiste namen gebruiken wanneer je gaat citeren of de persoon in kwestie naar het podium te vraagt. Alleen hoe presenteer je nu jouw presentatie met showkaartjes in je handen? Dit ga ik behandelen in deze blog.

2 tips voor de voorbereiding

1. Print de kaartjes niet te groot uit

De kaartjes hoeven helemaal niet zo groot te zijn. Je hoeft er namelijk alleen maar steekwoorden op te schrijven en zoveel gebruiken als je wil. Alleen als de kaartjes zo groot zijn, heb je bijna 2 handen nodig om ze vast te houden. Zelf gebruik ik ¼ van A4 papier. Zo kun je ze met gemak in je handen houden.

2. Geef de kaartjes een nummer

Het is verstandig om voor de presentatie al je kaartjes te voorzien met een oplopend nummer. Stel je voor dat ze door de zenuwen op de grond vallen. Dan weet je precies welke volgorde je daarna moet aanhouden.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

5 Presentatie tips

3. Lees de kaartjes niet letterlijk op

Je hebt kaartjes met tekst in je handen en het is verleidelijk om alles op te lezen of dat je er te vaak op gaat kijken. Voor het publiek is dit afleidend en daarom is het belangrijk om het publiek als centraal punt te houden. Daar hoort je focus te liggen.

4. Tussen door op de kaartjes kijken

Het is echt de bedoeling dat je af en toe naar het volgende steekwoord gaat kijken. ‘Ohjaa, dat is mijn volgende punt’. Even kijken en weer terug naar je focuspunt, het hele publiek.

Presenteren met showkaartjes

5. Niet vouwen of friemelen met de kaartjes

Als je zenuwachtig bent, gaan sprekers vaak de kaartjes vouwen, ombuigen of eraan friemelen. Dit werk echt afleidend voor het publiek. Hou ze steady in je handen.

6. Houdt de kaartjes in de handen

Probeer altijd de kaartjes in je handen te houden. Zo bewaar je de controle, omdat je niet steeds heen en weer naar je kaartjes hoeft te lopen. Je hebt ze gewoon bij je.

7. Raak niet in paniek

Ben je een steekwoord vergeten te benoemen of heb je steekwoorden gewisseld met elkaar? Raak nooit in paniek. Dit is helemaal niet erg. Het publiek weet ten slotte niet jouw volgorde of überhaupt jouw tekst. Maak je niet druk.

Showkaartjes in je handen horen je rust te bieden. Tevens kan je op elk moment de volgorde van je presentatie en je steekwoorden zien.

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *