Presenteren met zelfvertrouwen

Presenteren

Hoe kun je presenteren met meer zelfvertrouwen?

Presenteren met zelfvertrouwen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Er zal altijd een twijfel in iedere presentator zijn, met de vraag ‘doe ik het wel goed?’, ‘vindt het publiek het wel leerzaam of leuk?’ ‘Is de organisatie wel tevreden of hadden zij andere verwachtingen over de presentatie’.

 

Niets is vervelender dan na afloop te horen, dat er op één van deze bovenstaande vragen ‘nee’ is geantwoord. Is dit een keer gebeurt, dan komt er een behoorlijke ‘deuk’ in je zelfvertrouwen. Om deze ‘deuk’ goed te kunnen herstellen heb je een succes ervaring nodig, zodat je weer durft te presenteren.

 

Het kan ook zijn dat je door de basisschool of middelbare school een ‘barst’ hebt opgelopen, omdat je een spreekbeurt moest geven voor je klasgenoten. Natuurlijk zijn er nog meerdere mogelijkheden, waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt. In deze blog gaan we drie zelfvertrouwen tips behandelen.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Goede voorbereiding

Door een goede voorbereiding voorkom je verrassingen. Je voelt je door een goede voorbereiding beter voorbereid! Check tijdens de voorbereiding bij de organisatie of contactpersoon wat ze precies van jou verwachten, pas hier vervolgens de presentatie op aan.

 

2. Onderwerp 

Door je te verdiepen in het onderwerp, weet je waarschijnlijk op alle vragen antwoord, die het publiek aan jou gaat vragen. Tevens kan je op jezelf vertrouwen omdat je alle informatie kent, die je gaat behandelen. Liever te veel voorbereidt, dan te weinig.

 

Martiena de Graaf

 

3. Succes ervaring

Door een goede succes ervaring leer je weer hoe je met plezier kan presenteren. Je wilt namelijk niet weer in dezelfde situatie terecht komen. Je kan een succes ervaring krijgen door te presenteren voor mensen die je vertrouwt, jezelf te laten filmen en kritisch naar jezelf te kijken of door naar de presentatie training te komen.  

4. Wees lief voor jezelf

In elke ondernemer zit een spreker verborgen. Voor de ene gaat het makkelijker dan voor de andere. Het enige wat echt belangrijk is, is dat jij altijd lief en eerlijk tegen jezelf blijft. Gun jouw publiek, jouw expertisekennis om hun verder te helpen.

 

 

5. Adem goed in en uit

Voordat je naam opgeroepen wordt of dat je de ‘cue’ krijgt om naar voren te komen, is het verstandig om eerst even diep in en uit te ademen. Zo onderdruk je jouw zenuwen en kun je rustig beginnen aan de presentatie.

Dit zijn vijf belangrijke zelfvertrouwen tips. Door een goede voorbereiding kan je op jezelf vertrouwen dat het inhoudelijk al goed zit! Dit biedt echt rust! Zet hem op bij je volgende presentatie!!

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Heb jij al genoeg zelfvertrouwen om een presentatie te geven?

 

 

 

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

1 thought on “Presenteren met zelfvertrouwen

  1. Lien Beantwoorden

    Weinig ervaring met presenteren, en dat zal ook niet snel veranderen. Meer zelfvertrouwen daarentegen mag altijd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *