Presenteren met zelfvertrouwen

Presenteren met zelfvertrouwen

Met meer zelfvertrouwen
jezelf presenteren! 

Presenteren met zelfvertrouwen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Er zal altijd een twijfel in iedere presentator zijn, met de vraag:

  • doe ik het wel goed?
  • vindt het publiek het wel leerzaam of leuk?
  • is de organisatie wel tevreden of hadden zij andere verwachtingen over de presentatie?

Niets is vervelender dan na afloop te horen, dat er op één van deze bovenstaande vragen ‘nee’ is geantwoord. Is dit een keer gebeurt, dan komt er een behoorlijke ‘deuk’ in je zelfvertrouwen. Om deze ‘deuk’ goed te kunnen herstellen heb je een succeservaring nodig, zodat je weer durft te presenteren.

Het kan ook zijn dat je door de basisschool of middelbare school een ‘barst’ hebt opgelopen, omdat je een spreekbeurt moest geven voor je klasgenoten. Natuurlijk zijn er nog meerdere mogelijkheden, waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt.

In dit artikel wil ik je graag een boost geven! Elke ondernemende expert kan altijd wat meer zelfvertrouwen gebruiken.

Video - Presenteren met meer zelfvertrouwen

Als je echt wilt presenteren met meer zelfvertrouwen dan is het ook vooral een mindset verandering die jij moet doorgaan. Als jij al niet gelooft in je eigen kracht, dan wordt het meteen aan een stuk moeilijker om echt te presenteren.

Vergeet niet, dat jij niet voor niets ondernemer bent geworden en dat jij over een bepaald onderwerp jezelf een expert mag noemen. ‘Ook jij kan en mag jezelf presenteren!’

5 Tips voor meer zelfvertrouwen

4 Tips voor meer zelfvertrouwen

1.  Zorg altijd voor een goede voorbereiding!

Als je een grondige voorbereiding doet, dan kun je vervelende verrassingen voorkomen. Je voelt je hierdoor beter voorbereid, waardoor je kunt bouwen en vertrouwen op je voorbereiding.

Check bij de organisatie of contactpersoon waar je gaat presenteren op locatie wat zij precies van jou verwachten, zodat jij je presentatie hierop kunt aanpassen. Controleer bij je opnames je apparatuur, zodat je geen zorgen tussendoor hoeft te maken door bijvoorbeeld een telefoon die af gaat. Bij een goede controle heb je deze natuurlijk al uit gezet. 

Maak echt voor jezelf een lijst met voorbereidingen die je zeker moet afronden vóórdat je gaat beginnen aan jouw presentatie.

2.  Wees zeker van je onderwerp

Kies vooraf een bepaald onderwerp uit waarover jij je presentatie wilt gaan geven. Als jij je onderwerp helder voor jezelf hebt kun je de inhoud gaan maken. Wanneer je jezelf goed hebt verdiep in dit bepaalde onderwerp kun je echt zeker van je zaak zijn.

Zo kun je gedurende je presentatie makkelijker op de vragen beantwoorden van het publiek. Jij kent immers je informatie door en door. Tijdens je video of podcast kun je de verdieping opgaan zoeken, waardoor hij nog waardevoller gaat worden.

3.  Geloof in je eigen kracht

De meeste mensen en ook zeker ondernemers kunnen reusachtige beren zien op de weg. Dit kan ook meteen de reden zijn waarom we bijvoorbeeld niet gaan presenteren. Zonde wat je laat hier mooie kansen liggen.

Ook jij kan een succesvolle presentatie geven of opnemen. Sterker nog, dit kan ook echt jouw succeservaring voor je worden. Door een goede succeservaring leer je weer hoe je met plezier kan presenteren.

Je kan een succeservaring krijgen door te presenteren voor mensen die je vertrouwt, jezelf te laten filmen en kritisch naar jezelf te kijken of door naar de presentatie training te komen.

In elke ondernemer zit een spreker verborgen. Voor de ene gaat het makkelijker dan voor de andere. Het enige wat echt belangrijk is, is dat jij altijd lief en eerlijk tegen jezelf blijft. Gun jouw publiek, jouw expertisekennis om hen verder te helpen.

4.  Adem goed in-en-uit

Voordat je naam opgeroepen wordt of dat je de ‘cue’ krijgt om naar voren te komen, is het verstandig om eerst even diep in en uit te ademen. Zo onderdruk je jouw zenuwen en kun je rustig beginnen aan de presentatie.

Zelf denk ik altijd aan de dokter, als ik mijn ademhaling naar beneden moet krijgen. Ken je dat moment dat je op controle moet komen en dat hij met een stethoscoop gaat luisteren naar je longen? Hij vraagt dan toch altijd of je diep wilt in en uit ademen? Houd dat ook voor ogen als je gaat beginnen met je presentatie.

5.  Jouw kennis delen voor je doelgroep

In het publiek, de kijkers en luisteraars van jouw presentatie, zitten voldoende mensen die jouw hulp heel goed kunnen gebruiken. Zij willen maar één ding en dat is jouw waardevolle informatie opslaan en inzetten in hun bedrijf.

Jij kan net datgene zijn, waar zij al zolang op wachten of juist nodig hebben. Oftewel, presenteren doe je in eerste instantie niet voor jezelf, nee je gaat jouw doelgroep verder helpen met jouw vakgebied. Als je dit voor ogen houdt, word presenteren toch meteen anders?

Alleen, als jij hun echt verder wilt helpen, dan is het wel handig dat zij weten wie jij bent! Door jezelf echt zichtbaar te maken, word je gevonden en kun je ze verder helpen met hun obstakels.

Dit zijn vijf belangrijke tips om meer zelfvertrouwen voor jezelf als spreker te creëren. Door een goede voorbereiding kan je op jezelf vertrouwen dat het inhoudelijk al goed zit! Dit biedt echt rust! 

Zet hem op bij je volgende presentatie!! En vergeet niet, je geeft niet een presentatie voor jezelf! Nee, je geeft hem juist om je doelgroep verder te helpen met jouw expertise! Help hun verder met jouw waardevolle kennis!

Heb jij al genoeg zelfvertrouwen om een presentatie te geven?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *