Kan jij wel wat meer zichtbaarheid gebruiken voor je bedrijf? Dan heb ik een fantastisch idee voor je: ga presenteren op een netwerkbijeenkomst bij jou in de buurt. Door jouw presentatie ga jij nieuwe mensen leren kennen, die heel goed in jouw doelgroep kunnen zitten. Daarnaast zijn er nog meer voordelen en deze wil ik graag aan jou delen door middel van dit artikel.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

5 voordelen om te spreken op een netwerkbijeenkomst

1. Naamsbekendheid creëren

Je geeft je doelgroep de mogelijkheid om het gezicht achter jouw bedrijf te leren kennen. Ze willen immers jou, de deskundige beter leren kennen, voordat ze daadwerkelijk klant bij jou gaan worden. Door jouw presentatie gaan ze ook beter jou en je bedrijfsnaam onthouden.

Presentatietip: Jezelf echt presenteren

Als je meteen een goede indruk wilt geven aan het publiek is het wel verstandig om echt als jezelf te presenteren. Zij willen namelijk liever de echte expert van jouw vakgebied ontmoeten, dan een ondernemender die deze rol speelt.

2. Nieuwe klanten aan werven

Door je gegeven presentatie, kun je met nieuwe potentiële klanten in contact komen. Tevens is het meteen een mooie opening om een gesprek met jou te beginnen. Wanneer ze met je in gesprek willen kunnen zij meteen andere brandende vragen aan je stellen of onduidelijkheden oplossen.

Ook al krijg je niet de gewenste respons meteen na je presentatie, dat betekent niet dat je het publiek niet aan het denken hebt gezet. Er zitten altijd meer ‘onbewuste’ mensen in de zaal die jou en je vak nog niet kennen dan andersom. Geef hun echt de tijd om jou beter te leren kennen en hun eigen problemen onder ogen te zien.

Presentatietip: Maak echt contact met het publiek

Als je nieuwe klanten wilt werven, dan is het goed om de presentatie te maken die draait om jouw doelgroep. Zet hun echt centraal, zodat zij zich meer betrokken voelen. Dit kun je al doen door een goed onderwerp te kiezen en tijdens je presentatie echt oogcontact te maken.

Presentatie Communicatie

3. Je eigen netwerk vergroten

Op deze manier gaan ook andere ondernemers jou leren kennen. Ze gaan meteen bedenken of ze ook iets aan jou kunnen hebben. Naast dat ze eventueel je klant kunnen worden, willen ze er ook zelf iets uit gaan halen. Hebben ze bijvoorbeeld iets aan jouw netwerk? Doordat je nieuwe ondernemers leert kennen, kan je hen ook introduceren aan ondernemers in je netwerk.

Het leuke is dat zij onbewust ook ambassadeurs van jouw bedrijf kunnen worden. Als zij binnenkort met iemand spreken die jou hulp goed kan gebruiken, dan zullen zij eerder jou aanraden dan iemand die ze nog nooit gezien hebben. Hierdoor kun je achteraf altijd nog nieuwe klanten krijgen door deze specifieke presentatie.

Presentatietip: Let op je eigen lichaamshouding

Wist je dat je non-verbale communicatie zijn eigen verhaal vertelt aan het publiek? Dit kan zowel tijdens een presentatie, als in een gesprek. Als jij bijvoorbeeld onderuitgezakt staat, met je armen over elkaar of je handen in je zakken, dan zegt dit iets tegen je gesprekspartner(s). Probeer je hier echt bewust van te worden, zodat dit je niet tegen gaat werken.

4. Samenwerkingsmogelijkheden

Er kan iemand in de zaal zitten die een samenwerking met jou en je onderneming wil aangaan. Liggen jullie in elkaars verlengde? Ideaal, dan kunnen jullie wellicht elkaar gaan versterken. Hoe gaaf zou het zijn, als de presentatie dit jou kan opleveren? Deze persoon kent immers ook genoeg andere mensen, waardoor jij weer kans maakt om nieuwe potentiële klanten te werven.

Presentatietip: Wees helder met je tekst

Als jij je presentatie aan het geven bent is het goed om je tekst in te zetten om je boodschap en kennis te delen. Het is zeker handig voor zowel het publiek als voor jou als spreker om een duidelijke structuur aan te houden. Door bijvoorbeeld het toepassen van De Kop-Romp-Staart Methode kun je echt gaan bouwen en vertrouwen op je inhoud.

Netwerkbijeenkomst

5. Open Gesprek

Dankzij jouw presentatie kun je ook makkelijker in gesprek komen met andere ondernemers. Zij kunnen nieuwsgierig worden naar jou, je onderneming of product. Maak het publiek nieuwsgierig, waardoor ze met je in gesprek willen.

Tijdens dit gesprek hoeft het niet perse over jou te gaan, maar hoor deze persoon uit waarmee jij hem allemaal verder kunt helpen!

Presentatietip: Wees E.C.H.T. in het hier en nu

Als jij in gesprek gaat, wees dan ook echt in gesprek met deze persoon. Als jij bijvoorbeeld vaak om je heen kijkt en geen vragen stelt, voelt je gesprekspartner zich niet gewenst in jullie gesprek. Zonde! Voorkom dit en maak echt even tijd voor de ander.

Ondertussen ben ik zo vrij geweest om bij elk voordeel je ook een tip te geven die te maken heeft met mijn E.C.H.T. Methode. Hiermee wil ik ondernemers verder helpen met het presenteren van zichzelf. ‘Ook jij kan echt presenteren!

Krijg je het aanbod om te presenteren op een netwerkbijeenkomst?
Absoluut doen! Dit heeft alleen maar leuke en positieve voordelen voor jezelf als organisatie.

Ga je binnenkort een presentatie geven?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>