De meeste sprekers vinden het verschrikkelijk wanneer er bekende mensen in de zaal zitten. Eigenlijk klinkt dit best logisch! Wat als er iets verkeerd gaat? Dan hebben zij dit wel allemaal gezien en meegemaakt. We willen natuurlijk niet voor hen falen. In deze blog ga ik je een aantal tips geven over ‘waarom het helemaal niet erg is om te presenteren voor bekend publiek’.

6 Presentatietips

1. Vertel ze vooraf dat je het spannend vindt

Als Het slimste om te doen is, om gewoon eerlijk te zijn tegen de mensen. Wanneer jij dit tegen hun hebt gezegd, valt er (als het ware) een last van je schouders. Dit ga je ontzettend fijn vinden, aangezien je hier altijd op terug kunt vallen. ‘Ja, ik zei toch dat ik het spannend vond'.

2. Ook zij kunnen van jou leren

Iedereen in de zaal zowel bekende als onbekende mensen, kunnen van jou leren. Er is namelijk een reden waarom zij in de zaal zitten. Laat je expertise zien en gun ze jouw informatie.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Vraag ze naar hun problemen

Als je het voordeel van de bekende mensen in de zaal ziet, dan kun je ze ook positief gebruiken. Je kunt ze makkelijk vragen naar hun problemen. Deze informatie kun jij verwerken in je presentatie. (Dit kan alleen, wanneer ze in jouw doelgroep zitten).

4. Vraag naar de verwachtingen

Tevens kun je ook aan ze vragen, wat ze graag willen leren van je of gewoon wat hun verwachting is. Wanneer je deze kostbare informatie hebt, kun je heel je presentatie hierop aanpassen. Hoe dichter jij bij je doelgroep kunt komen, hoe waardevoller jouw presentatie gaat worden.

Presentatie Communicatie

5. Kijk ze wel of niet aan

Je kunt tijdens de presentatie zelf beslissen om ze wel of niet aan te kijken. Dit is absoluut persoonsgebonden. De ene vindt het wel fijn en de ander niet. Je komt er maar op één manier achter, namelijk tijdens je presentatie.

6. Wees trots en geloof in je eigen expertise

De belangrijkste tip die ik voor je heb ligt misschien ook wel erg voor de hand. Wees trots op jezelf als ondernemer, wees trots op alles wat je al bereikt hebt en wees trots, dat je een presentatie mag geven. Daarnaast is het in jezelf geloven en vertrouwen ook een belangrijk aspect van het presenteren. Wanneer jij namelijk niet in jezelf gelooft, gaat het publiek je ook niet geloven.

Maak positief gebruik van de bekende mensen in je publiek. Je kunt veel dichter bij je doelgroep komen, dan je in eerste instantie verwacht had. Daarnaast geloof en vertrouw in je eigen expertise. Je bent namelijk niet voor niets gevraagd om te komen presenteren.

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>