Quiz – Hoe start jij je presentatie?

Artikel over starten met je presentatie

Quiz – Hoe start jij je presentatie? 

Ken je dat moment, je gaat beginnen met een presentatie* en dan bedenk je, je ineens: ‘hoe ga je in vredesnaam beginnen?’ Wat worden je eerste woorden? Hoe neem je meteen het publiek mee in jouw verhaal?

Hoe start jij jouw presentatie?

A

Met een vraag die gaat over mijn gekozen onderwerp.

B

Quote, citaat of een mooie gezegde.

C

Iets dat spontaan in je op komt.

D

Met een videofragment of afbeelding(en).

E

Publiek en/ of organisatie bedanken.

Welke letter kies jij uit om je presentatie mee in te leiden?

Video - Het openen van je presentatie

5 Manieren van het openen

A:  Met een vraag die gaat over mijn gekozen onderwerp

Met een open vraag kun je direct interactie zoeken tussen jou en het publiek. Je kunt een gerichte vraag stellen, waardoor je ze meteen in de denk of actiemodus zet. De vraag moet wel echt passen bij je gekozen onderwerp, doel en boodschap.

B:  Quote, citaat of een mooie gezegde

Hiermee kun je spelen op het visuele aspect van het publiek. Je kan door een bepaalde zin, ze mee krijgen in jouw verhaal. Zorg er wel voor dat je altijd de naam van de schrijver erbij vermeld.

C:  Zoiets als spontaan in me op komt

Als je er niet over nadenkt, dan word het zeker een spontane actie. Alleen is dit ook meteen de beste actie? Krijg je dan ook makkelijk het publiek mee? Kun je ze dan wel nieuwsgierig naar meer maken?

Ik raad je zeker aan om één van deze opties uit te kiezen of zo meteen door klikken naar de presentatievorm die je gaat inzetten. Daar krijg je nog meer mogelijkheden om sterk je presentatie te beginnen.

D:  Met een videofragment of afbeelding(en)

Je kan zeker je presentatie beginnen met een video of afbeelding. Het is wel goed dat deze echt past bij je onderwerp. Zorg er ook voor dat je na het inzetten van deze gekozen media de focus legt op de inhoud van je presentatie en het publiek zelf. Zij komen namelijk niet om naar een foto of video te kijken. Ze willen zo snel mogelijk waardevolle informatie van jou.

E:  Publiek en/ of organisatie bedanken

Gelukkig is deze optie niet mogelijk tijdens het opnemen van een video of podcast, maar helaas wel op het podium. Je raad het misschien al door mijn eerste in, maar ik zou deze des strengste afraden. Dit is echt zo’n oud cliché, waarmee je meteen een verkeerde eerste indruk afgeeft aan het publiek.

Start echt met een verrassende inleiding die het publiek letterlijk mee sleurt naar de kern van je verhaal, je boodschap. Jij en de inhoud verdienen de volledige aandacht van het publiek.

Wil je meer voorbeelden van sterke inleidingen? Kies dan de juiste vorm voor je volgende presentatie hieronder uit. Welke presentatievorm ga jij binnenkort inzetten?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *