De 5 Ongeschreven regels voor interactie gebruik

Interactie regels

De regels over interactie die belangrijk zijn om te weten!

Door interactie te gebruiken, maak je de presentatie levendiger. Op een verrassende manier ga je namelijk contact maken met het publiek. In deze blog ga ik je een aantal tips geven over interactie gebruik.

Video - Interactief presenteren

5 Interactie tips

1.  Tijdsplanning

Plan genoeg tijd in voor de interactie, dit kan namelijk snel uitlopen. Natuurlijk heb je van te voeren geen idee hoelang dit ongeveer kan duren. Het is ook verstandig om aan de andere kant van het podium een klok te hangen. Zo kun je onopvallend kijken naar de tijd. Oftewel plan genoeg tijd in.

2.  De leiding

Geef de leiding niet uit handen, maar toch gebeurt dit vaak onbewust. Je bent aan het luisteren, iemand anders stelt de persoon een vraag en deze gaan vervolgens met elkaar verder praten. Dit is een voorbeeld dat typisch is voor kleine groepjes. Deze zijn heel gevoelig om met elkaar te kletsen. Naast de spreker ben jij ook de groepsleider. Als het ware bepaald jij waar we naar toe gaan met het onderwerp. Geef de leiding niet uit handen.

Interactie regels

3.  Dialoog

De presentatie die je geeft is voor meer dan 75% een monoloog die je voor je publiek presenteert. Wanneer je interactie inzet, veranderd je monoloog naar een dialoog. Je komt dan als het ware naar hun toe. Vergeet dan niet je oren open te zetten en absoluut te luisteren naar wat ze zeggen. Zij kunnen je waardevolle informatie geven, waarop jij ter plekke op kunt reageren.

4.  Te veel

Ga niet te veel interactie momenten in je presentatie verwerken. ‘Te veel’ wordt namelijk al snel ‘overkill’. Dan gaat interactie je tegenwerken in plaats van ondersteunen. Gebruik het juist op de momenten, wanneer het publiek zichzelf moet resetten. Daarna kunnen ze je weer aandacht geven.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

5.  Vrijwillig

Wanneer je interactie gaat maken door middel van een demonstratie te laten zien van je product, vraag dan een vrijwilliger. Het publiek wil zelf bepalen of ze jou willen helpen of niet. Op het moment dat je iemand het opdringt, wordt het je vaak niet in dank afgenomen. 'Wie wil mij helpen met een demonstratie?' is een goede vraag om te stellen aan het publiek. Interactie werkt alleen wanneer het vrijwillig is.

Dit zijn de vijf belangrijke ongeschreven regels die ik graag met je wilde delen. Als je meer wil weten over interactie, ondertussen staan er al meerdere blogs over het gebruik van interactie op mijn website. 

Welke van deze valkuilen, herken jij jezelf?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *