Hoe kun jij je stem optimaal inzetten?

Zo gaaf dat jij bezig bent met de voorbereidingen of ben je ondertussen al bezig met de podcast opnames? Dan ben je natuurlijk druk met: welke boodschap je wilt overdragen en wat het nieuwe onderwerp van je opname is. Alleen ben jij ook bewust aan het spreken?

Weet jij bijvoorbeeld hoe je stem klinkt, is het voor de luisteraars fijn om gedurende de aflevering naar je te luisteren of kun je nog wel wat meer luistercomfort bieden? Hiermee bedoel ik: tijdens een podcast aflevering is alleen jouw stem te horen. Dit instrument moet goed afgesteld worden naar prettig, zodat de luisteraars ook tot het einde willen blijven luisteren.

Stel jij bent zelf naar een podcast aflevering aan het luisteren, maar de desbetreffende persoon is (te) snel aan het spreken, is niet goed te verstaan, gebruikt weinig dynamiek waardoor je de opname binnen een paar minuten wilt uitzetten. Ook niet gek, want door te weinig luistercomfort zou ik ook niet tot het einde blijven luisteren, jij wel?

Hoe spreek jij? Ben jij bewust over de manier waarop jij spreekt?

Schiet jij nu gelijk in de stress over je eigen stem? Niet doen! Dit hoeft namelijk niet, want het goede nieuws is: jouw stem is gewoon te trainen. Net zoals je je lichaam moet trainen voor een marathon, kun je dit ook met je stem.

Zullen we bij het begin beginnen? In dit artikel ga ik het met je hebben over 7 punten waar jij zoal rekening mee kunt houden en ook daadwerkelijk kunt trainen. Zet voortaan jouw stem in om de luisteraars te boeien, te verrassen en om mee te nemen in jouw verhaal.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

7 Stem tips

1. Normale volume van je stem

Hoe hard praat jij van nature of ben jij vrij zacht te verstaan? Dit is handig om te weten, zodat jij je microfoon hierop in kunt stellen. Mocht jouw microfoon geen standen hebben, dan kun je natuurlijk ook gaan spelen met bijvoorbeeld hem dichterbij te zetten of juist verder weg. Luister echt bewust naar je volume, is hij aangenaam voor de luisteraars?

2. Let op je spreektempo

Ken jij sprekers of gewoon mensen in jouw omgeving die altijd spreken alsof zij een trein moeten halen? Het kan nooit snel genoeg bij hun gaan. Zonde, want jij en ik kunnen hier vrij weinig echt van verstaan. Als jij goed verstaanbaar wilt zijn voor je luisteraars dan moet je echt langzamer gaan spreken. Probeer vooral elk woord, woord voor woord uit te spreken.

Stemgebruik

3. Denk in komma's

Het is ook goed om af en toen even een korte pauze in te lassen. Dit kun je letterlijk doen op het plekje waar je normaal een komma schrijft of wanneer er een zin eindigt. Door deze pauze, kan de boodschap beter overgebracht worden naar je luisteraars. Je geeft hun even de tijd om jouw informatie op te slaan.

4. Gebruik voldoende articulatie

Spreek jij van nature binnensmonds of heb jij een zwaar accent die er voor zorgt dat jouw articulatie niet goed is? Dan kunnen de luisteraars hier zich aan gaan storen. Zij moeten namelijk meer moeite doen om jouw waardevolle informatie te begrijpen en te onthouden. Probeer daarom elk woord volledig uit te spreken. Denk vooral aan de laatste lettergreep die we stiekem kunnen inslikken.

Presentatie Communicatie

5. Zorg dat je ademhaling laag is

Ken je dat gevoel dat je, je hart voelt kloppen in je keel? Je komt moeilijk uit je woorden, sterker nog je struikelt echt over je woorden. Zonde, want dit hoeft helemaal niet. De gouden tip is namelijk dat je ademhaling onderin in je buik moet zitten en niet in je borstkast. Ga altijd voor je uitzending eerst een paar keer diep in-en-uit ademen.

6. Accent

Heb jij van nature een accent? Dan weet je waarschijnlijk ook dat dit te horen is bij de luisteraars. Schaam je er niet voor, maar laat hem horen. Je hoeft namelijk echt niet je accent verstoppen, maar juist vol trots inzetten. Het enige wat je altijd voor ogen moet houden is dat je te alle tijde goed bent te verstaan.

7. Bewustwording

De eerste stap is echt bewustwording. Ga jezelf eens opnemen via een video of geluidsfragment en luister kritisch naar je stem, alsof je luistert naar een willekeurig persoon. Hoe vind je dat je klinkt en waaraan kun jij je storen als luisteraar? Als je dit weet, dan kun je daaraan werken en optimaliseren naar hetgeen wat jij het liefst wilt horen. Je kunt ook altijd vertrouwde mensen om je heen vragen om eens bewust naar je stem te luisteren.

Verwacht niet dat je alles in één keer kunt veranderen. Als jij al deze verbeterpunten aan het controleren bent, luister dan met de oren van een willekeurige luisteraar. Jouw stem klinkt namelijk heel anders voor jou dan voor ons als luisteraars. Wij weten niet beter dan dat dit jouw stem is, terwijl jij hem anders kent.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Aan welke stem tip ga jij als eerste werken?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>