Zet je stem optimaal in!

Stem oefening - Echt Presenteren

7 Tips om je stem optimaal te gebruiken tijdens je podcast.

Zo gaaf dat jij bezig bent met de voorbereidingen of al het opnemen van je podcast. Dan ben je natuurlijk druk bezig met: welke boodschap je wilt overdragen en waarover jij je nieuwe opname gaat houden. Alleen ben jij ook bewust aan het spreken? Zet jij echt optimaal jouw stem in om de luisteraars echt te boeien? In dit artikel deel ik 7 tips om jouw stem het beste te gebruiken.

Podcast - Echt presenteren

Podcast Aflevering: Zet je stem optimaal in tijdens je podcast

7 Stem tips

1. Normale volume van je stem

Hoe hard praat jij van nature of ben jij vrij zacht te verstaan? Dit is handig om te weten, zodat jij de microfoon hierop kan instellen. Mocht jouw microfoon geen standen hebben, dan kun je natuurlijk gaan spelen met dichter of er verder vanaf gaan zitten. Luister echt bewust naar je volume, is hij aangenaam voor de luisteraar?

2. Let op je spreektempo

Ken jij sprekers of gewoon mensen in jouw omgeving die altijd spreken alsof zij een trein moeten halen? Het kan nooit snel genoeg bij hun gaan. Zonde, want jij en ik kunnen hier vrij weinig echt van verstaan. Als jij goed verstaanbaar wilt zijn voor je luisteraars dan moet je echt langzamer gaan spreken. Probeer vooral elk woord, woord voor woord uit te spreken.

Wil je nog meer tips voor het inspreken van je eigen podcast? Vraag vandaag dan nog de gratis podcast serie aan en ga ook professionele afleveringen opnemen.

3. Denk in komma’s

Het is ook goed om af en toen even een korte pauze in te lassen. Dit kan letterlijk op het plekje zijn waar je normaal een komma zou schrijven of wanneer je een zin eindigt. Door deze pauze, kan jouw boodschap overgebracht worden naar je luisteraar. Je geeft hun echt even de tijd om jouw informatie op te slaan.

4. Gebruik voldoende articulatie

Spreek jij van nature binnensmonds of heb jij een zwaar accent die er voor zorgt dat jouw articulatie niet goed is? Dan kunnen de luisteraars hier zich aan gaan storen. Zij moeten namelijk meer moeite doen om jouw waardevolle informatie te begrijpen en te onthouden. Probeer echt elk woord volledig uit te spreken. Denk vooral aan de laatste lettergreep die we stiekem kunnen inslikken.

Artikel Stem optimaliseren

5. Zorg dat je ademhaling laag is

Ken je dat gevoel dat je, je hart voelt kloppen in je keel? Je komt moeilijk uit je woorden, nog sterker je struikelt echt over je woorden. Zonde, want dit hoeft je helemaal niet. De gouden tip is namelijk dat je ademhaling in je buik moet zitten en niet in je borstkast. Ga altijd voor je uitzending eerst een paar keer diep in-en-uit ademen.

6. Accent 

Hebben jij van nature een accent? Dan weet je waarschijnlijk ook dat dit te horen is bij de luisteraar. Schaam je er niet voor, maar laat hem horen. Je hoeft je namelijk echt niet je accent verstoppen, maar juist vol trots inzetten. Het enige wat je altijd voor ogen moet houden is dat hij goed te verstaan blijft.

7. Bewustwording

De eerste stap is echt bewustwording. Daarna kan je jouw stem pas echt optimaliseren naar hetgeen dat jij het liefst wilt horen. Je kan ook altijd vertrouwde mensen om je heen vragen om eens puur naar je stem te luisteren.

Verwacht niet dat je al deze punten in één keer kan veranderen. Als jij al deze aan het controleren bent of gaat met bijvoorbeeld een opname. Luister dan echt met de oren van de luisteraar. Jouw stem klinkt namelijk heel anders voor jou dan voor ons als luisteraar. Wij weten niet beter dan dat dit jouw stem is, terwijl jij hem anders kent.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Online presenteren

Succes en vooral veel plezier!

Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Start met je eigen podcast!

Fris het jaar starten met het lanceren van je eigen podcast? Alleen weet je niet waar je moet beginnen, nog hoe jij het juiste resultaat kan behalen? Doe dan mee met de cursus: 'In 5 stappen je podcast opnemen!'

Doe mee als je echt wilt bouwen aan een stevig fundament voor je podcast afleveringen. Je gaat onder andere een eigen podcast aflevering opnemen, waarbij ik je begeleid. Hierdoor leer je, hoe jij je podcast professioneel kan inzetten, zodat jij jouw luisteraars kan meenemen in jouw verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *