Zet je stem optimaal in!

Artikel over stemgebruik

Hoe kan jij je stem
optimaal inzetten? 

Zo gaaf dat jij bezig bent met de voorbereidingen of al het opnemen van je podcast. Dan ben je natuurlijk druk bezig met: welke boodschap je wilt overdragen en waarover jij je nieuwe opname gaat houden. Alleen ben jij ook bewust aan het spreken? Zet jij echt optimaal jouw stem in om de luisteraars echt te boeien? In dit artikel deel ik 7 tips om jouw stem het beste te gebruiken.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Podcast Aflevering: Zet je stem optimaal in tijdens je podcast

7 Stem tips

1. Normale volume van je stem

Hoe hard praat jij van nature of ben jij vrij zacht te verstaan? Dit is handig om te weten, zodat jij de microfoon hierop kan instellen. Mocht jouw microfoon geen standen hebben, dan kun je natuurlijk gaan spelen met dichter of er verder vanaf gaan zitten. Luister echt bewust naar je volume, is hij aangenaam voor de luisteraar?

2. Let op je spreektempo

Ken jij sprekers of gewoon mensen in jouw omgeving die altijd spreken alsof zij een trein moeten halen? Het kan nooit snel genoeg bij hun gaan. Zonde, want jij en ik kunnen hier vrij weinig echt van verstaan. Als jij goed verstaanbaar wilt zijn voor je luisteraars dan moet je echt langzamer gaan spreken. Probeer vooral elk woord, woord voor woord uit te spreken.

Artikel over je stem

3. Denk in komma’s

Het is ook goed om af en toen even een korte pauze in te lassen. Dit kan letterlijk op het plekje zijn waar je normaal een komma zou schrijven of wanneer je een zin eindigt. Door deze pauze, kan jouw boodschap overgebracht worden naar je luisteraar. Je geeft hun echt even de tijd om jouw informatie op te slaan.

4. Gebruik voldoende articulatie

Spreek jij van nature binnensmonds of heb jij een zwaar accent die er voor zorgt dat jouw articulatie niet goed is? Dan kunnen de luisteraars hier zich aan gaan storen. Zij moeten namelijk meer moeite doen om jouw waardevolle informatie te begrijpen en te onthouden. Probeer echt elk woord volledig uit te spreken. Denk vooral aan de laatste lettergreep die we stiekem kunnen inslikken.

5. Zorg dat je ademhaling laag is

Ken je dat gevoel dat je, je hart voelt kloppen in je keel? Je komt moeilijk uit je woorden, nog sterker je struikelt echt over je woorden. Zonde, want dit hoeft je helemaal niet. De gouden tip is namelijk dat je ademhaling in je buik moet zitten en niet in je borstkast. Ga altijd voor je uitzending eerst een paar keer diep in-en-uit ademen.

Video training - 
Aan de slag met podcast

6. Accent 

Heb jij van nature een accent? Dan weet je waarschijnlijk ook dat de luisteraar dit kan horen. Schaam je er niet voor, maar laat hem juist horen. Je hoeft je namelijk echt niet te verstoppen voor je accent, maar laat hem vol trots horen. Het enige wat je altijd voor ogen moet houden is dat je stem met accent goed te verstaan blijft voor je luisteraars.

7. Bewustwording

De eerste stap is echt bewustwording. Daarna kan je jouw stem pas echt optimaliseren naar hetgeen dat jij het liefst wilt horen. Je kan ook altijd vertrouwde mensen om je heen vragen om eens puur naar je stem te luisteren.

Verwacht niet dat je al deze punten in één keer kan veranderen. Als jij al deze aan het controleren bent of gaat met bijvoorbeeld een opname. Luister dan echt met de oren van de luisteraar. Jouw stem klinkt namelijk heel anders voor jou dan voor ons als luisteraar. Wij weten niet beter dan dat dit jouw stem is, terwijl jij hem anders kent.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Aan welke stem tip ga jij als eerste werken?

Martiena - PresentatieCoach bij Echt Presenteren

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *