Stress en zenuwen tijdens je presentatie

Zenuwen en stress voor je presentatie

Ook stress & zenuwen 
tijdens je presentatie? 

Als ondernemer ben jij vast niet de enige die stress en/ of zenuwen ervaart voor of tijdens een presentatie. Het is (bijna) vanzelfsprekend dat je hier last van krijgt. De meeste sprekers kunnen het van zich af schudden of vergeten het gedurende de voordracht. Is dit in jouw geval niet zo? Lees dan dit artikel met 7 presentatie tips om je zenuwen onder controle te krijgen.

Video - Verminder je plankenkoorts

7 Presentatie tips

1. Adem diep in-en-uit

Vóórdat of tijdens je presentatie is het goed om af en toe diep in en uit te ademen. Adem zo diep in alsof je bij de dokter bent en hij luistert naar je longen.

2. Blijf rustig praten

Ook al raak je in paniek of krijg je een black-out. Probeer in alle tijden rustig te praten. Zo kan het publiek toch nog de meeste informatie uit je presentatie halen.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Kijk vertrouwde mensen aan

Er zitten altijd wel diverse mensen in het publiek die er vertrouwd uit zien. Het kan zelfs zo zijn dat er bekende in de zaal zitten. Kijk vooral de personen aan die je een goed gevoel geven. Wanneer je het gevoel weer hebt overwonnen, is het slim om weer de rest aan te kijken.

4. Beken het tegenover het publiek

Het is nooit verkeerd om het eenmalig te vertellen aan het publiek. Bijvoorbeeld ‘het is toch spannender dan ik had verwacht’ of ‘het blijft spannend voor zo grote groep’. Maak het niet groter dan het is en vermeldt het maar één keer. Anders wordt het een ding dat ze alleen maar zullen onthouden.

Zenuwen en stress voor je presentatie

5. Het publiek kent je tekst niet

Het mooie van een presentatie geven is, dat jij de enige bent die weet wat je gaat vertellen en vooral wanneer. Als je iets vergeet of iets anders verteld dan gepland, dan weten zij hier niets van.

6. Ze zijn gekomen voor jou en je onderwerp

Als zij ook jouw potentiële klanten zijn dan willen ze graag waardevolle informatie inwinnen. Ze zoeken een (eventuele) oplossing voor hun probleem en hier kan jij een sterke schakel in zijn.

7. Houd ten alle tijde vertrouwen

Wat er ook gebeurd blijf altijd vertrouwen houden in jezelf! Zenuwen en stress kunnen altijd de overhand nemen. Laat je niet kennen en ga door! Jij bent de ondernemer – expert – specialist en spreker die een presentatie gaat geven.

Nogmaals jij bent niet de enige persoon of spreker die last kan krijgen van stress of zenuwen. Hou je taai en versla het rare gevoel uit je lichaam door deze 7 tips. Je kan het!

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *