5 Oplossingen voor een stress vrije presentatie

Stress-vrij presenteren - Echt Presenteren

Hoe kun je stress-vrij presenteren?

Over de hele wereld gezien heeft meer dan 80 % van de mensen last van stress voor en tijdens een presentatie.

Het idee dat iedereen naar je kijkt, een mening heeft en dat je misschien wel een foutje maakt, spookt continue door je hoofd.

Vervolgens kun je gaan stotteren, krijg je een rood hoofd, klamme handen of zelfs een black-out. In dit artikel deel ik 5 oplossingen aan je, waardoor je straks een presentatie kunt geven met minder stress.

Video - Presenteren met voldoende zelfvertrouwen

5 Presentatie tips

5 Presentatie tips

1. Goede voorbereiding

Het klinkt misschien als een cliché, maar hier begint de presentatie mee. Door een goede voorbereiding, ken je jouw hele tekst van binnen en buiten. Je kunt dan rekenen op je eigen kennis.

2. Op tijd op de locatie aankomen

Op de dag zelf is het verstandig om op tijd te komen. Je kunt hierdoor de locatie verkennen, eventuele technieken checken, ruimte inrichten zoals je wil en op tijd klaar zijn. Je hoeft hierdoor niet extra gestrest te worden, aangezien je alles van te voren hebt geregeld.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Even ontspannen

Wanneer je tijd over hebt, denk dan even aan jezelf. Je kunt dan ergens op de grond gaan liggen, op een stoel of tegen een muur gaan zitten. Zo kun je rustig worden, ontspannen en even alleen aan jezelf denken.

Stress-vrij presenteren - Echt Presenteren

4. Diep ademhalen

Voordat je naam wordt geroepen of dat je het teken krijgt dat je op mag, is het belangrijk dat je even diep ademhaalt. Zo kun je de presentatie beginnen met een lage ademhaling in je buik in plaats van een hoge in je borst. Door de ademhaling laag te houden, kun je veel beter uit je woorden komen. 

5. Vertrouwen

Het laatste en tevens belangrijkste punt is, vertrouwen hebben in jezelf, in je voorbereiding en natuurlijk in je presentatie. Je kunt het! Geloof in jezelf en ga genieten van je moment.

Dit zijn 5 oplossingen die je zeker kunt gebruiken om minder stress te hebben, voor een presentatie! Dit betekent niet dat je ineens stress vrij bent. Elke keer gaat het weer een beetje beter.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Welke van deze vijf oplossingen zou jou het meeste helpen?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *