5 Oplossingen voor een stress vrije presentatie

Stress vrije presentatie

Presenteren

Hoe kun je stress-vrij presenteren?

Over de hele wereld gezien heeft meer dan 80 % van de mensen last van stress voor en tijdens een presentatie. Het idee dat iedereen naar je kijkt, een mening heeft en dat je misschien wel een foutje maakt, spookt continue door je hoofd. Vervolgens kun je gaan stotteren, krijg je een rood hoofd, klamme handen of zelfs een black-out. In deze blog ga ik je 5 oplossingen vertellen, waardoor je straks een presentatie kunt geven met minder stress.


Video: Presenteren met zelfvertrouwen

5 Oplossingen

voor een stress vrije presentatie

1. Goede voorbereiding

Het klinkt misschien als een cliché, maar hier begint de presentatie mee. Door een goede voorbereiding, ken je jouw hele tekst van binnen en buiten. Je kunt dan rekenen op je eigen kennis.

 

2. Op tijd op de locatie komen

Op de dag zelf is het verstandig om op tijd te komen. Je kunt hierdoor de locatie verkennen, eventuele technieken checken, ruimte inrichten zoals je wil en op tijd klaar zijn. Je hoeft hierdoor niet extra gestrest te worden, aangezien je alles van te voren hebt geregeld.

Martiena de Graaf

3. Even ontspannen

Wanneer je tijd over hebt, denk dan even aan jezelf. Je kunt dan ergens op de grond gaan liggen, op een stoel of tegen een muur gaan zitten. Zo kun je rustig worden, ontspannen en even alleen aan jezelf denken.

 

4. Diep adem halen

Voordat je naam wordt geroepen of dat je het teken krijgt dat je op mag, is het belangrijk dat je even diep ademhaalt. Zo kun je de presentatie beginnen met een lage ademhaling in je buik in plaats van een hoge in je borst. Door de ademhaling laag te houden, kun je veel beter uit je woorden komen. 

5. Vertrouwen

Het laatste en tevens belangrijkste punt is, vertrouwen hebben in jezelf, in je voorbereiding en natuurlijk in je presentatie. Je kunt het! Geloof in jezelf en ga genieten van je moment.

Dit zijn 5 oplossingen die je zeker kunt gebruiken om minder stress te hebben, voor een presentatie! Dit betekent niet dat je ineens stress vrij bent. Elke keer gaat het weer een beetje beter. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Welke van deze vijf oplossingen zou jou het meeste helpen?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *