5 Oplossingen voor een stress vrije presentatie

Stress-vrij presenteren

Hoe kun je stress-vrij presenteren?

Over de hele wereld gezien heeft meer dan 80% van de mensen last van stress voor en tijdens het geven van een presentatie. Het idee dat iedereen naar je kijkt, een mening heeft en dat je misschien wel een foutje maakt, spookt continue door je hoofd. Vervolgens kun je gaan stotteren, krijg je een rood hoofd, klamme handen of zelfs een black-out.

Als je het zo bekijkt is het helemaal niet raar dat je er stress van krijgt. Maar hoe fijn zou het zijn als je deze stress weg kan halen vóórdat je een presentatie gaat geven? In dit artikel ga ik maar liefst 5 oplossingen met je delen, waardoor je straks een presentatie kunt geven met minder stress.

Video - Presenteren met voldoende zelfvertrouwen

#1 Goede voorbereiding

5 Presentatie tips

Het klinkt misschien als een cliché, maar hier begint de presentatie mee. Door een goede voorbereiding, ken je jouw hele tekst van binnen en buiten. Je kunt dan rekenen op je eigen kennis.

Presentatie Stappenplan:

#2 Kom op tijd op de locatie

Op de dag zelf is het verstandig om op tijd te komen. Door voldoende tijd te hebben kun je rustig landen, kopje koffie drinken en nog verder je presentatie voorbereiden. Je hoeft hierdoor niet extra gestrest te worden, aangezien je alles van te voren hebt geregeld.

Een aantal praktische zaken vooraf:

  • Verken de locatie, zodat je de weg kent
  • Controleer de techniek
  • Richt de ruimte publieksvriendelijk in
  • Overleg de laatste punten met de organisatie

#3 Neem tijd om te ontspannen

Wanneer je tijd over hebt, denk dan even aan jezelf. Ga even een stille plek zoeken waar je het liefst even alleen bent. Zo kun je rustig worden, ontspannen en even alleen aan jezelf denken. Probeer op dat moment ook heel even de gedachte aan je presentatie uit te zetten. Alle woorden ken je namelijk, je hoeft ze alleen maar uit te spreken.

Kleine ontspanning oefening:

  • Ga ergens even rustig zitten, dit kan zijn op een stoel of op de grond tegen een muur.
  • Doe even je ogen dicht en let op je ademhaling.
  • Leg twee handen op je navel en ga hier naar toe ademen. Als het goed is komt je buik nu naar voren en weer terug naar achteren.
  • Herhaal dit een aantal keren, waardoor je ademhaling gaat zakken.

#4 Diep in en uit ademen

Nog net voordat je naam word opgeroepen of dat je het teken krijgt dat je op mag, is het belangrijk dat je even goed diep ademhaalt. Zo kun je de presentatie beginnen met een lage ademhaling in je buik in plaats van een hoge in je borst. Door de ademhaling laag te houden, kun je veel beter uit je woorden komen.

Stress-vrij presenteren

#5 Geloof echt in je eigen kracht en vertrouw op je inhoud!

Heb echt vertrouwen in je eigen kunnen. Je bent niet voor niets een ondernemende expert geworden. Jij bent de deskundige op jouw vakgebied en dat is ook de reden waarom het publiek staat te popelen om van jou informatie in te winnen.

Tevens mag je ook echt vertrouwen op je eigen inhoud, die je goed hebt voorbereid. Je hoeft alleen maar je woorden uit te spreken, die je vaker 1-op-1 tegen anderen hebt verteld. Je kunt het! Geloof in jezelf en ga genieten van het moment.

Dit zijn 5 belangrijke tips die je zeker kunt gebruiken om minder stress te hebben, voor een presentatie! Dit betekent niet dat je ineens stress vrij bent. Elke keer gaat het weer een beetje beter. Wat er ook gebeurt, wees altijd lief voor jezelf!

Welke van deze vijf oplossingen zou jou het meeste helpen?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *