Video - De Kop-Romp-Staart Methode

De Kop-Romp-Staart Methode

 

De Kop-Romp-Staart Methode is een makkelijke manier om een gestructureerde presentatie te maken en te geven. Elk onderdeel Kop - Romp - Staart staat op zichzelf en is weer gesplitst over meerdere onderdelen.

Deze methode is ideaal omdat hij vloeiend overgaat in het volgende onderdeel. Het is van belang dat je elk onderdeel met goede energie begint. Hierdoor behoud je de aandacht van het publiek. Wanneer jij alle onderdelen hebt gemaakt kun je deze met gemak achter elkaar plakken, hierdoor maak jij een succesvolle presentatie.

De Kop

>> Verrassende opening

Start je presentatie met een spontane en energieke inleiding. Het publiek wordt hierdoor positief verrast, waardoor ze gestimuleerd wordt om aandachtig naar je te luisteren. Je maakt ze nieuwsgierig naar meer!

>> Jezelf voorstellen

Introduceer jezelf kort en laat weten wat je expertise en je vak is. Leg het er niet te dik bovenop, want dat zal het publiek je niet in dank afnemen. Het publiek is er immers voor zichzelf dus stel hen dan ook centraal. 

>> Programma delen

Deel je doel en het onderwerp van je inhoud met het publiek. Zo weten zij meteen wat ze precies van jou kunnen verwachten. Vermeldt ook de duur van je presentatie. Zo kunnen zij hun spanningsboog hierop aanpassen.

De Romp

 

>> De onderdelen die je gaat behandelen

Kies welke onderwerpen jij wilt aanstippen tijdens je presentatie. Ik raad je aan om er maximaal drie uit te kiezen. Dan ga je het publiek niet overvallen met een waterval aan informatie. Elk onderwerp staat in het teken om je boodschap te versterken en je doel te behalen.

>> Interactie

Door interactie te verwerken aan je presentatie kun je van een monoloog een dialoog maken. Je geeft hierdoor het publiek een stem. Tevens kun jij waardevolle informatie van hun inwinnen, omdat zij met jou in gesprek gaan.

De Staart

 

>> Samenvatting

Bij elke presentatie is het goed om af te sluiten met een samenvatting. Maak een samenvatting van ongeveer vijf zinnen. Herhaal je boodschap met andere woorden dan in de romp, want het publiek houdt niet van herhaling! Daarnaast vallen ook de laatste puzzelstukjes op hun plek.

>> Algemene vragenronde

Er zitten altijd mensen in het publiek die wachten tot ze het antwoord krijgen op de vraag die ze al eerder wilde stellen. Het kan ook goed zijn dat ze het hebben gemist of omdat je het niet hebt verwerkt in je presentatie. Door een algemene vragenronde te houden, kunnen zij hun laatste brandende vragen aan je stellen. Neem hier ook echt even de tijd voor en raffel het niet af!

>> Pitch-Sale

Heb jij een dienst of product die perfect aansluiten bij je presentatie? Dan kun je ervoor kiezen om deze kort te promoten. Je bent ondernemer en je doel is tenslotte het verkopen van je product aan (nieuwe) klanten. Stip alleen je product/ dienst aan en maak er geen poppenkast van. Maak ze juist nieuwsgierig.

>> De afsluiter

Als je gehele presentatie is afgelopen, dan is het ook goed om je presentatie met kracht af te sluiten. Bedenk echt vooraf met welke afsluitende woorden je jouw presentatie eindigt.

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier
en deel dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Ook comfortabel en met zelfvertrouwen presenteren?

Je kan veel taken uitbesteden, maar persoonlijk vind ik dat je jouw eigen bedrijf ‘echt zelf moet presenteren’. Gun jezelf meer zichtbaarheid en laat die nieuwe potentiële klanten maar komen!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.