Video - De Kop-Romp-Staart Methode

De kop-romp-staart methode is een makkelijke manier om een gestructureerde presentatie te maken en te geven. Elk onderdeel kop - romp - staart staat op zichzelf en is verdeeld over meerdere onderdelen.

Hij is ideaal omdat hij vloeiend overgaat in het volgende onderdeel. Het is van belang dat je elk onderdeel met goede energie begint. Hierdoor behoud je de aandacht van het publiek.

Wanneer jij alle onderdelen hebt gemaakt kun je deze met gemak achter elkaar plakken, hierdoor maak jij een succesvolle presentatie.

Kop

 • Verrassende opening
  Start je presentatie met een spontane en energieke inleiding. Het publiek wordt hierdoor positief verrast, waardoor ze gestimuleerd wordt om aandachtig naar je te luisteren. Je maakt ze nieuwsgierig naar meer!

 

 • Jezelf voorstellen
  Introduceer jezelf kort en laat weten wat je expertise en je vak is. Leg het er niet te dik bovenop, want dat zal het publiek je niet in dank afnemen. Het publiek is er immers voor zichzelf dus stel hen dan ook centraal. 

 

 • Programma delen
  Deel je doel en je presentatie programma met het publiek. Zo weten zij wat ze kunnen verwachten. Vermeldt ook de duur van je presentatie.

 


Romp

 • De onderdelen die je gaat behandelen
  Als het kan is het verstandig om een aantal onderdelen te verwerken in je presentatie. Elk onderdeel staat in het teken van het bereiken van jouw doel.

 

 • Interactie
  Door interactie toe te voegen aan je training kun je van een monoloog een dialoog maken. Je gaat namelijk letterlijk in gesprek met het publiek.

  

 

Staart

 • Samenvatting
  Bij elke presentatie is het goed om af te sluiten met een samenvatting. Maak een samenvatting van ongeveer vijf zinnen. Herhaal je boodschap met andere woorden dan in de romp, want het publiek houdt niet van herhaling!
   
 • Algemene vragenronde
  Zorg dat alle vragen die het publiek heeft worden beantwoord in de algemene vragenronde. Neem hier ook echt even de tijd voor en raffel het niet af!

 

 • Pitch-Sale
  Tijdens je pitch-sale is het de bedoeling dat je een product promoot. Je bent ondernemer en je doel is tenslotte het verkopen van je product aan (nieuwe) klanten.

 

 • Afsluiter
  Sluit de presentatie krachtig af. Wat zijn de laatste zinnen die jij deelt met het publiek?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier
en deel dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Ook comfortabel en met zelfvertrouwen presenteren?

Je kan veel taken uitbesteden, maar persoonlijk vind ik dat je jouw eigen bedrijf ‘echt zelf moet presenteren’. Gun jezelf meer zichtbaarheid en laat die nieuwe potentiële klanten maar komen!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.