Ben jij er al van overtuigd dat video’s maken voor je bedrijf ontzettend veel mogelijkheden geeft? Je kunt ze bijvoorbeeld delen op je social media kanalen, je eigen YouTube kanaal lanceren en natuurlijk publiceren op je eigen website. Is dit de reden waarom jij gaat starten met video of wil je iets anders hiermee bereiken?
Je zichtbaarheid (in welke vorm dan ook) vergroten is al waanzinnige voordeel en die je al met één video kunt gaan realiseren. Dit omdat je daadwerkelijk al met één video meerdere marketingdoeleinden kan behalen, waardoor die ene video ontzettend waardevol is.
Alleen zijn deze voordelen voldoende om jou overstag te laten gaan? Kun jij na het lezen van deze paar zinnen al zeggen: Ja, ik ga ervoor, ik ga starten met video? Waarschijnlijk niet, omdat deze voordelen indirect niet persoonlijk met jou te maken hebben. Het zijn leuke bijkomstigheden, maar niet de hoofdreden waardoor jij geprikkeld wordt om nu echt te starten.
In dit artikel ga ik drie hoofdredenen met je bespreken waarom starten met video een goed idee is. Ik ga zelfs m'n best doen om je ervan te overtuigen waarom jij als persoon er baat bij hebt om video’s te verwerken in bijvoorbeeld je marketingstrategie. Ben je er klaar voor? Wacht dan niet langer en ga starten met video!
Wil je liever dit artikel beluisteren?
Je leert spreken over je vakgebied
Hoofdreden 1: Je leert te spreken over je vakgebied
Als je gaat beginnen met presenteren dan kan het zijn dat je moeilijk uit je woorden komt. Je bent aan het zoeken naar bepaalde woorden, waardoor je vergeet om in Jip & Janneke taal te spreken. Voor jou is het vakjargon immers de taal die normaal geworden, alleen wij als ‘leek’ kunnen niet meegaan in het verhaal.
In jouw koppie is het overduidelijk en weet je precies wat je moet doen [x] om [x] deze resultaten te behalen. Alleen voor ons is deze taal niet begrijpelijk en daarom helpt het opnemen van (oefen) video’s je om hardop je tekst uit te spreken.
Eigen voorbeeld: toen ik begon met het opnemen van video’s kwam ik steeds uit op ongeveer 2 minuten. Ik had alles verteld en de tijd ging langzaam. Als ik nu een video opneem dan moet ik moeite doen om niet over de 10 minuten heen te gaan. Nu kan ik in mijn hoofd al zo snel schakelen, dat ik daardoor sneller op woorden kan komen en dat het normaal is geworden.
Het leuke van video’s maken over je vakgebied is:
Persoonlijke voorbeelden en inzichten delen
Voor jouw doelgroep, de kijkers, ben jij de expert in jouw vakgebied en zij hebben slechts één doel voor ogen en dat is: nieuwe informatie inwinnen. Alleen wat de kijkers nog leuker vinden is, zichzelf herkennen in jouw verhaal.
Als jij bijvoorbeeld eigen inzichten en voorbeelden geeft over het proces waar zij zich nu in bevinden, dan kunnen zij zich hierin herkennen. Hierdoor gaat de band tussen jou en deze kijker groeien, want hij of zij komt er nu achter dat jij de persoon bent waardoor die ze verder geholpen wil worden.
Zelf het onderwerp uitkiezen
Natuurlijk ben ik er wel een voorstander van dat je een onderwerp uitkiest dat past bij je doelgroep. Je wilt hun immers voorzien van nieuwe informatie. Alleen moet het gekozen onderwerp ook helemaal bij jou passen.
Eigen voorbeeld: wellicht denk jij dat ‘bedrijfsvideo’s opnemen’ ook tot mijn onderwerpen behoort. Ik kan je daar zeker veel over vertellen, alleen ga ik bij jou geen video’s met een grote film camera opnemen.
Stel je zou hier meer informatie over willen dan stuur ik je dolgraag door naar professionele cameramensen. Waar het mij juist om gaat is het werk vóór de camera, jouw presentatie en hoe je jezelf kan presenteren zoals echt je bent.
Ik zal tijdens het opnemen van een video of bedrijfsvideo me niet comfortabel voelen, omdat dit simpelweg niet mijn vakgebied is. Het is wel in het verlengde hiervan en absoluut een aanrader als je het groter wilt aanpakken.
Daarom mag jij volledig zelf bepalen waarover jij video’s gaat opnemen en dat de onderwerpen ook juist bij jou en je bedrijf passen. Mocht jij niet zeker zijn van de inhoud, dan voelt de kijker dat er ‘iets’ niet klopt. Dit kan al gebeuren omdat je niet goed uit je woorden kunt komen of omdat je non-verbale communicatie een ander verhaal aan het vertellen is.
Hoofdreden 2: Zichtbaarheid vergroten op de online web
Voor jouw online zichtbaarheid gaat er een wereld open. Door video’s te maken en te delen op zowel je social media kanalen en op YouTube kan jij aan jouw doelgroep laten zien wie jij echt bent. Je gaat hierdoor ook sneller onbekende potentiële klanten aantrekken, omdat zij gaan zoeken op jouw zoekwoorden en daardoor bij jou uitkomen.
Als je dit echt goed wilt doen dan is een strategie achter je videomarketing wel een must. Door een duidelijke strategie voor jezelf te maken, kun je gaan toetsen wat werkt en wat niet werkt. Om zelf video’s te maken en ze te delen, dus niet alleen kopiëren en plakken, is een degelijke strategie noodzakelijk. Je kan hierdoor efficiënt werken, waardoor jij je waardevolle tijd op de juiste manier kan inzetten.
Het leuke van video’s delen:
Eén video met meerdere doeleinden
Wist je dat je met één video, al ontzettend veel kan doen qua delen. Je kan hem bijvoorbeeld delen op verschillende kanalen, waardoor je die ene video belangrijk maakt. Mocht je dit nog niet doen, dan laat je waanzinnige kansen om je videomarketing te vergroten liggen.
Stel je maakt de video: Met [X] kan je voortaan [X] behalen. Deze video kan je uploaden op YouTube, insluiten op je website en delen op je eigen social media kanalen. Door deze ene video ben je gelijk op meerdere fronten zichtbaar, waardoor je de waarde van deze video erkent. Het is namelijk niet zomaar een video, nee het is een video die jij speciaal voor de kijkers hebt opgenomen. Hij is waardevol genoeg, om vol trots te delen aan derden en vooral ook aan jouw doelgroep.
Alle kanalen hebben niet dezelfde volgers
Volg jij iedereen op alle kanalen of zou je geen idee hebben wie je waar volgt? Precies zoals jij nu denkt, zo denkt iedereen. Daarom mag je absoluut wel dezelfde video op meerdere plaatsen publiceren. Het is daarbij wel handig om dit niet letterlijk op dezelfde dag en op het zelfde tijdstip te doen. Ook het delen van je video’s kun je verwerken in je videomarketing, zodat je houvast hebt en weet wanneer je welke video, waar gaat plaatsen.
Hoofdreden 3: Nieuwe klanten werven voor je bedrijf
Als je regelmatig video’s deelt, dan kunnen zij bekeken worden door je doelgroep. Zij kunnen door het bekijken van je video erachter komen of zij (hem of haar) behoren tot de door jou uitgekozen doelgroep.
Als jij informatie geeft over hetgeen waar zij mee zitten, dan heb je beet, want daarover willen zij dolgraag nieuwe informatie inwinnen. Persoonlijk vind ik het een meerwaarde hebben, om iemand van te voren te leren kennen alvorens ik daadwerkelijk klant bij hem of haar ga worden.
Hoe is dat voor jou? Vind jij het persoonlijk ook meerwaarde hebben om bij iemand anders een video te zien?
Oftewel jouw doelgroep kun je verdelen in drie groepen: de (nog) onbekende, potentiële en/of je huidige klanten. Alle drie hebben ze één doel voor ogen en dat is om van de problemen af te komen die ze hebben ten opzichte van jouw vakgebied.
Deel jouw doelgroep in 3 groepen:
Alleen is het wel handig dat je de drie verschillende groepen beter leert kennen, waardoor je hier bewuster video’s voor kunt maken. Hoe zien de groepen eruit en waar letten zij (on)bewust op?
Onbekende doelgroep
Zij gaan leren over jou: de manier waarop jij spreekt en informatie deelt. Hierdoor kunnen zij er direct achter komen of ze met jou wel of geen klik hebben. Daarom is het ook zo van belang dat jij jezelf bent, tijdens het filmen omdat dit toch een eerste indruk kan zijn die jij aan het geven bent.
Potentiële doelgroep
Zij kennen jou al en zitten onbewust te wachten op het juiste product en/of dienst om vervolgens klant bij jou te worden. Je hebt ze al overtuigd van jouw expertise, maar het juiste moment ‘om klant te worden’, heeft zich nog niet aangediend. Door video’s kun je deze groep warm houden en voorzien van nieuwe informatie.
Huidige klanten
Jij hebt ze ooit ‘warm’ gemaakt om bij jou een dienst en/of product af te nemen. Alleen nu is het de bedoeling dat je de relatie instant houdt. Als zij één keer klant zijn geworden, dan kunnen ze ook vaker bij je afnemen. Door video, kan jij met hun in contact blijven.
Mochten ze bijvoorbeeld een vraag per e-mail naar je versturen, dan zou je in je video bibliotheek kunnen kijken en zoeken naar een specifieke video om deze vraag te beantwoorden. Video gevonden, dan kun je deze mailen. Jouw klanten kunnen zich hierdoor extra speciaal voelen, omdat zij een ‘exclusieve’ video krijgen.
Zo, we naderen het einde van dit uitgebreide artikel. Mijn doel hiervan was: jou bewust te laten maken van alle mogelijkheden die video’s maken voor jou heeft als ondernemer. Het video vak is zo uitgebreid en je kunt er ontzettend veel kanten mee op.
Alleen is het wel goed om te starten bij het begin. Met welke van deze bovenstaande redenen wil jij echt starten met video? Wat wil jij hiermee gaan bereiken? Mocht je nog videovrees moeten overwinnen, dan kan jouw hoofdreden je ook hierdoor heen slepen. Je krijgt door je hoofdreden een doel voor ogen die je wilt behalen.
Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>
Met welke reden wil jij video’s gaan maken voor je eigen bedrijf?

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.
© 2022 Echt Presenteren