Bekijk deze video!

Presentatie Stappenplan

Ga jij binnenkort een presentatie geven, maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Ten eerste, wat goed dat je dit gaat doen. Het is tijd dat je jouw onderneming zichtbaar gaat maken. Alleen waar moet je mee beginnen of zeker rekening mee houden? 

MAAK JE PRESENTATIE AAN DE HAND VAN DEZE STAPPENPLAN:

Stap 1: Expertise status

Weet wat je eigen expertise is. Ontdek je eigen krachten en waar ligt jouw expertise? Zorg ervoor dat je jouw vakgebied door en door kent. Zo kun je met gemak jouw kennis overdragen op het publiek.

STap 2: doelgroep analyseren

Als presentatiecoach raad ik al mijn klanten aan om jouw publiek grondig te analyseren. Want voor wie maak jij en presenteer jij jouw presentatie? Hoe dichter jij bij de problemen komt van jouw publiek, hoe meer resultaten jij gaat behalen met jouw presentatie. Oftewel wie zit er in het publiek, wat zijn hun pijnpunten en wat is de oplossing die jij voor hun hebt?

STAP 3: onderwerp uitkiezen

Waar ga jij de presentatie over houden? Waar kan jij uren lang over spreken? Ga als spreker niet de bekende fout maken om te veel onderwerpen aan te snijden. Je geeft een waterval aan informatie die vervolgens niet is op te slaan voor het publiek. Oftewel kies de informatie zorgvuldig.

STAP 4: doel bepalen

Iedereen heeft een focus nodig. Focus om gericht te werk te gaan, te weten waar de finish is en vooral te weten wanneer je deze hebt bereikt. Vandaar dat het goed is om een doel vooraf te bepalen. Wat wil je bereiken met je presentatie en wanneer heb jij je doel bereikt?

STAP 5: Boodschap formuleren

Wat wil je vertellen? Wat wil je dat ze onthouden? Maak je boodschap kloppend aan je doel formulering. Formuleer je boodschap kort en krachtig. Dit wordt anders al snel een ingestudeerde tekst zonder enige diepgang. Hierdoor gaat je boodschap het ene oor in en het andere uit en dat is zonde van je presentatie, tijd en inspanning.

STAP 6: krs methode

De presentatie die je geeft ga je in 3 delen splitsen. Je begint bij De Kop en die leid je in met een inleidingjezelf voorstellen en je programma vertellen. In De Romp ga je drie onderwerpen aanhalen die in verband staan met de boodschap. Je eindigt met De Staart waarin je een korte samenvatting geeft waarmee je de boodschap verduidelijkt. Vervolgens kun je er nog voor kiezen om een korte pitch over je product te houden.

STAP 7: interactie toevoegen

Je kunt je presentatie versterken door middel van interactie. Het is alleen wel van belang dat jij je interactie goed afstemd op het publiek.

'Ook jij kan een waanzinnige presentatie maken!'

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Succes en vooral veel plezier!


Met een sprekende groet,


Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Ook comfortabel en met zelfvertrouwen presenteren?

Je kan veel taken uitbesteden, maar persoonlijk vind ik dat je jouw eigen bedrijf ‘echt zelf moet presenteren’. Gun jezelf meer zichtbaarheid en laat die nieuwe potentiële klanten maar komen!


Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.