We kunnen vandaag de dag niet meer zonder het kijken video’s op het internet. Op ieder gewenst moment kun je ze bekijken denk bijvoorbeeld aan, tijdens je lunchpauze, als je aan het wachten bent of nog nét voordat je gaat slapen. Iedereen kent het en doet dit denk ik ook.
Trouwens ben jij al bezig met het maken van je eigen video? Zet jij al video’s in om de zichtbaarheid van zowel jezelf als je bedrijf te vergroten? Met video’s maken kun jij jouw waardevolle informatie gaan delen met de kijkers.
Alleen wanneer je de gehele dag video’s kan bekijken wordt je ook kieskeurig. Naar welke personen kun jij met gemak 5 minuten kijken? Of waarom zet je sommige video’s meteen na 20 seconde uit? Je zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben waarom je blijft kijken of hem uitzet.
In dit artikel ga ik de meest gemaakte videofouten voor je onder elkaar zetten. Zo kun jij deze videofouten voorkomen en er juist tips van maken. Maak altijd kwaliteit video’s in plaats van kwantiteit.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
9 Videofouten
1. Een video opnemen, om een video op te nemen
Er zijn genoeg ondernemers die nu ook denken ik moet video’s maken. Natuurlijk is dit een heel goed voornemen. Ik ben helemaal voor! Alleen vergeten ze het belangrijkste en dat is: ‘waarom wil je een video opnemen?’
Wanneer je een video opneemt om er maar één op te nemen, dan kun je het beter niet doen. Je weet niet waarover je aan het spreken bent, je kan langdradig overkomen en dan zullen we nog maar zwijgen of er een structuur in zit.
Bepaal altijd een helder doel en boodschap voor jezelf. Met welke reden voelen de kijkers zich aangetrokken tot je video? Waarom moeten zij absoluut tot het einde van je video blijven kijken? Als je dit helder hebt voor jezelf, dan kun je starten met het opnemen van je video. Je maakt hem hierdoor meteen een stuk waardevoller voor je doelgroep.
2. Te lang over jezelf hebben
Ken jij ook personen die een video starten en vervolgens een spreekbeurt over zichzelf gaan houden? Zelf vraag ik me dan altijd af, waarom moet ik dit weten? Als ik meer over je wil weten dan lees ik je over-mij pagina wel.
Zet juist je publiek centraal tijdens je online presentatie. Hierdoor kun je gaan werken aan de persoonlijke relatie en kan jij gemakkelijker jouw waardevolle informatie met ze delen. Wanneer jullie niet samen op dezelfde frequentie zitten, dan komt je boodschap noch je waardevolle informatie over op de kijker.
3. Zelf filmen en het beeld is continue aan het trillen
Als jij zelf een video aan het bekijken bent, valt het je dan ook op wanneer het beeld niet steady is? Dat hij continue beweegt, waardoor dit een afleidende factor is voor de kijkers. Het is gewoon vervelend en dat hoeft niet meer met een spotgoedkoop statief of selfie-stick. Desnoods zet jij je telefoon tegen een stapel boeken. Zorg er in ieder geval voor dat je video zo prettig mogelijk wordt opgenomen voor je kijker.
4. Geen rode draad verwerkt in je verhaal
Als jij van te voren nog niet hebt na gedacht over je onderwerp of de inhoud, dan is het voor 98% overduidelijk dat er ook geen rode draad in je verhaal zit. De kijkers worden namelijk niet stap voor stap meegenomen in je verhaal, waardoor ze niet betrokken worden tot je video. Zonde, want hierdoor laat je kansen schieten.
Maak gebruik van bijvoorbeeld De Kop-Romp-Staart Methode. Deze methode gaat ervoor zorgen dat jij jezelf kunt presenteren met voldoende structuur. Ook komt hierdoor je boodschap sterker over, waardoor de kijkers je waardevolle informatie beter kunnen opslaan. Het is zeker een aanrader om de inhoud te maken aan de hand De Kop-Romp-Staart Methode.
5. Met je zonnebril op
Wanneer jij je ogen bekleed met een zonnebril, dan maak je automatisch geen oogcontact met de kijkers. Hierdoor verlies je verbintenis. Sterker nog, er zullen genoeg kijkers zich afvragen: wat is er nu toch anders? Ze zullen het misschien niet eens doorhebben, maar toch is er iets… Om dit gevoel bij de kijkers te voorkomen, kun je beter gewoon geen zonnebril opzetten.
Kijk bewust in de lens van je camera, zodat je een steady oogpunt hebt voor de kijkers. Zij zullen (net zoals ze in het echt) tijdens een gesprek jou, je in je ogen willen kijken.
Nog 3 videofouten
6. Verkeerde belichting
Stel jij neemt je video op voor een raam waar de zon inschijnt, je zit precies onder je lamp of je zit net in het donker. Dan heb je net een verkeerde belichting te pakken. De kijkers moeten als het ware moeite doen om jou goed te zien. Zij willen juist met je video in de watten worden gelegd en met de benen omhoog gaan liggen. Even nieuwe educatie opslaan om weer verder te groeien. Helaas gaan ze dit niet doen, omdat ze zich gaan ergeren aan je belichting.
De belichting kun je ook regelen, door van te voren de juiste plek uit te kiezen. Je kan sfeerverlichting aanzetten in plaats van de grote tl-buis boven je hoofd. Het gordijn iets dichter doen, zodat ze zon niet bepaald of je wel of niet in beeld bent. Trouwens de zon staat elk seizoen anders op het tijdstip dat jij je video wilt opnemen. Houd hier ook altijd rekening mee.
7. Te veel wind, waardoor je slecht te verstaan bent
Er zijn genoeg ondernemers die tijdens het wandelen van de hond ineens op nieuwe inspiratie of inzichten komen. Dat is natuurlijk super. Ze gaan het meteen opnemen, publiceren en later de dag gaan ze dit terug bekijken.
Ze hebben tijdens de opname niet door gehad dat de wind onwijs te horen is, waardoor de kijkers hem na twee zinnen al uitzet. Het is gewoonweg niet comfortabel om naar te luisteren. Zonde, want als je even had gewacht en stil was blijven staan, had je kunnen ontdekken in welke richting minder wind te horen was geweest. Je had dan voor meer comfort kunnen zorgen voor de kijkers.
Tevens heb je ook windkappen voor over je microfoon, zodat hij de wind van te voren al filtert. Hierdoor ben je prettiger te beluisteren als jij buiten een video opneemt.
8. Te langdradig worden
Ken jij ook dat moment dat je stiekem de video wilt uitzetten, omdat de clue of informatie die je wilt niet word vertelt. Je bent eigenlijk al 5 minuten de video aan het bekijken, zonder dat je geboeid raakt, sterker nog je wordt juist verveeld omdat het te langdradig is.
Je kan lang van stof zijn, omdat je niet uit je woorden komt, teveel voorbeelden wilt delen of je eigen verhaal erin verwerkt. Eigenlijk wil de kijker binnen 2 minuten zijn antwoord weten. Ze worden naar je toe getrokken door je titel of de inleiding van je video en daarna willen zij alleen maar jouw waardevolle informatie horen.
Wees daarom echt bewust over hoe jij de inhoud deelt met je kijkers, zodat zij ook echt geboeid blijven luisteren.
9. Gestoord worden op de verkeerde locatie
Elke locatie die jij specifiek uitkiest om een video op te nemen, heeft op zichzelf een risico factor. Je hebt je telefoon of laptop niet op stil en je krijgt een melding. Het koffiezetapparaat gaat spontaan zichzelf spoelen of je buurvrouw komt voor een potje suiker. Allemaal punten die nooit gebeuren en dan ineens wel.
Ook als jij buiten aan het lopen bent kun je wind horen, de auto’s die om je heen rijden of er gaat ineens een vrachtwagen naar je toeteren.
Alleen hoe reageer jij hierop? Ga je de video meteen uitzetten, reageer je erop ‘kan gebeuren…’ of…. Hoe denk jij dat je hierop gaat reageren?
Nogmaals, maak van deze onhandige videofouten van je mede-video makers, waardevolle tips. Hierdoor kun je vervelende verrassingen voorkomen en krijg je nieuwe inzichten.
Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>
Welke onhandig videofouten heb jij al eens meegemaakt?

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.