Ondertussen kun je op elk gewenst moment van de dag video’s vol tips & tricks bekijken. Is het niet op YouTube, dan wel op social media. Dit laat meteen zien dat we absoluut video’s in onze eigen marketing kunnen verwerken.
''Video is een machtige tool om je bedrijf te presenteren op de online web!''
Alleen ben jij er als ondernemende expert al klaar voor? Wil jij de volgende stap zetten om jezelf op deze manier zichtbaar te maken? Kun jij echt, zoals je bent, jezelf presenteren voor de camera? Voel jij jezelf comfortabel tijdens je video opname? Twijfel je bij één of meerdere vragen?
Lees dan dit artikel waarin ik de E.C.H.T. methode aan je ga introduceren die je verder kan helpen met het opnemen van video's. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor ondernemende experts, zodat zij zich overtuigend kunnen presenteren.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
De voordelen
E = Echtheid
Jouw doelgroep ziet je als dé deskundige van wie zij dolgraag nieuwe informatie willen inwinnen. Jij kunt ze namelijk verder helpen met hun problemen, obstakels en de reusachtige beren op de weg. Alleen voel jij jezelf ook zo? Kun jij volmondig jezelf voorstellen als dé expert?
Als jij de rol speelt van een specialist dan voelt en ziet de kijker dit meteen. Dit kun je bijvoorbeeld zien omdat jij niet op je gemak bent, je komt niet lekker uit je woorden en je zit helemaal in je eigen bubbel. Dit zijn 3 zichtbare kenmerken waaruit de kijker kan afleiden dat jij, je niet goed voelt voor de camera.
Voel jezelf dé expert in jouw vakgebied
Als jij video’s wilt opnemen is het belangrijk dat jij jezelf goed voelt voor de camera. Pas als jij er echt klaar voor bent, kun je video’s inzetten voor bijvoorbeeld je marketing.
Je gaat jezelf steeds gemakkelijker voelen voor de camera
Ga echt oefenen en oefenen, zodat je jezelf steeds meer op je gemak voelt voor de camera. Druk absoluut op de record knop en ga je video opnemen. Het leuke is dat jij deze video niet perse hoeft te publiceren. Zie deze opname juist als oefenmateriaal.
C = Contact maken
Wist je dat je ook tijdens het opnemen van je eigen video contact kunt maken met de kijker. Je kan ze stap voor stap meenemen in jouw verhaal, interactie toevoegen en ze een warm welkom geven.
Zet de kijker centraal
De kijker, in dit geval je doelgroep wil graag de persoon achter het bedrijf leren kennen. Video kan ervoor zorgen dat dit op een luchtige en persoonlijke manier gebeurd. Als je oprecht contact wilt maken met je kijker is het belangrijk dat jij ze centraal zet.
Voeg interactie toe
Natuurlijk krijg je tijdens het opnemen van je video niet direct respons van je kijker. Toch kan je ze wel vragen stellen of ze een opdracht geven. Trouwens op social media of op YouTube kunnen zij gedurende de video of na afloop een bericht voor je achterlaten. Hierdoor kun je toch in gesprek met de desbetreffende kijker komen.
H = houding
Ook tijdens het filmen is het goed, om je bewust te zijn over je eigen houding. Wat ziet de kijker als ze je video terug bekijken?
Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en dat ze niet extra moeite hoeven te doen om naar je video te kijken. Ook een belangrijk element dat je zeker niet mag vergeten, is je ‘non-verbale communicatie’. Welke bewegingen en gebaren maakt jouw lichaam allemaal?
Zit of sta je tijdens het filmen?
Met welke houding ga jij je video opnemen? Ga jij bijvoorbeeld staan of ga je juist zitten? Beide lichaamshoudingen zijn goed tijdens het opnemen van je video. Alleen vraag jezelf wel af, welke voelt het beste aan voor jou? Kies de houding uit waar jij de meeste energie van krijgt en waar jij je goed bij voelt.
Zet de camera op de juiste hoogte
Wanneer jij gaat filmen is het goed om vooraf de camerastand te controleren. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft boven je hoofd. Daarnaast is het ook goed om jezelf in het midden te plaatsen, hierdoor ben je voldoende zichtbaar voor de kijker.
H = houding
Welke inhoud ga jij delen met de kijkers? Waarover wil jij ze inspireren, motiveren en hoe ga jij jouw waardevolle kennis, inzichten en ervaringen delen? Maak de inhoud gericht voor je eigen doelgroep, zodat je video’s ook echt bekeken worden. Waarmee kan jij ze, over je gekozen onderwerp, verder helpen?
Maak een gerichte boodschap
Wat is hetgeen wat je wilt meegeven aan de kijkers? Waarom wil jij hem opnemen? Welke ‘boodschap’ hoop jij dat ze na afloop aan derden kunnen doorgeven? Als je jouw boodschap helder voor jezelf hebt, dan kun je deze meerdere keren (en op andere manieren) delen tijdens de inhoud.
Wees bewust over je stem
Hoe klinkt jouw stem? Is het aangenaam en prettig om voor de kijkers om naar je te luisteren? Of spreek je iets te snel of binnensmonds? Hoe je stem ook klinkt, elke stem kun je trainen. Je kunt echt werken aan je articulatie, intonatie en nog veel meer.
In een notendop heb ik je nu mijn E.C.H.T. Methode gepresenteerd.
Het belangrijkste onderdeel van de methode is, dat jij jezelf comfortabel moet voelen. Wanneer je gemakkelijk durft te spreken over je vakgebied, is dit fijn en geloofwaardig voor de kijker.
Als jij ook video’s wilt opnemen voor je bedrijf, dan is het goed om te starten met het begin. Waarover wil jij video’s opnemen? Maak de inhoud aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode. Vervolgens lekker oefenen voor de camera en je video’s opnemen. Het klinkt nu heel makkelijk, maar stiekem is het dat ook. Je moet er alleen aan beginnen.
Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>
Wanneer ga jij je volgende video opnemen?

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.