De voordelen van interactie gebruiken tijdens je presentatie

Interactie voordelen

De voordelen van interactie

Interactie gebruiken versterkt je presentatie erg goed. Het publiek wordt namelijk op een leuke manier verrast! Dit kun je doen door van een monoloog een dialoog te maken. Dit kun je al doen door met het publiek in gesprek te gaan, een spel te spelen of door ze een opdracht te geven.

Door één van deze acties uit te voeren versterk je de band tussen jou en het publiek. Deze acties kun je ook zien als interactie. Als presentatiecoach ben ik een groot voorstander van het gebruik van interactie, je kunt er heel vele kanten mee op.

Dankzij voldoende interactie geef je als het ware het publiek de kans om te spreken. Hierdoor voelen zij zich meer gehoord en beter begrepen. In dit artikel ga ik 5 voordelen met je delen, waardoor jij ook de meerwaarde gaat inzien om voortaan ook interactief te presenteren.

Video - Interactief presenteren

5 Interactie voordelen

1.  Je krijgt contact met het publiek

Door interactie te creëren kom je in verbinding met elkaar, want je deelt namelijk het podium. Het publiek vindt het fijn als je oog hebt voor ze en je niet alleen in je ingestudeerde presentatie blijft hangen, maar het contact opzoekt.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

Maak daarom voldoende oogcontact...

Tijdens je gehele presentatie is het goed om oogcontact te maken en te houden. Blijf echt openstaan voor oprechte oogcontact tussen jou en het publiek. Ga je niet blindstaren op de personen op de eerste rij, maar verplaats je eens over het podium. Zo kun je ook de mensen links en rechts bij je presentatie betrekken. Daarnaast heb je nog meer rijen naar achteren die ook jouw aandacht verdienen. Oftewel verdeel je oogcontact over het gehele publiek.

2.  het publiek krijgt de kans om te spreken

Vraag het publiek om antwoordt, dit zullen zij zeer waarderen. In plaats van dat jij het antwoord al voor ze gaat geven. Op deze manier voelen ze zich gehoord en hierdoor vinden ze je presentatie een stuk interessanter. Je maakt van een monoloog een dialoog, aangezien je het publiek de kans heeft om te spreken.

Altijd vrijwillig

Zorg er altijd voor dat de interactie die je geeft, op vrijwillige basis gebeurd. Het publiek wil ontspannen luisteren en kijken naar je presentatie en dit kan alleen als jij niet gaat dwingen.

3.  Je schudt het publiek wakker

Gemiddeld hebben wij een spanningsboog van circa 20 minuten. Hierna verliezen wij sneller onze aandacht voor de spreker. Er zijn meerdere manieren te bedenken waardoor je het publiek blijft verrassen en hiermee de aandacht vasthoudt en verder kunt met je presentatie.

Voldoende tijd ervoor maken

Plan genoeg tijd in voor de interactie, dit kan namelijk snel uitlopen. Natuurlijk heb je van te voeren geen idee hoelang dit ongeveer kan duren. Oftewel plan genoeg tijd in.

4. Werken aan de band

Wil je de band tussen jou en het publiek onderling versterken? Dan is interactie een mooie vorm om in te zetten. Door diverse oefeningen te doen werk je nauwer samen.

5. Je breekt het ijs

Door een leuke interactievorm te kiezen komt het publiek uit hun comfortzone. Hier kun je de hele presentatie profijt van hebben. Kies wel zorgvuldig de juiste vorm uit voor je presentatie, je publiek en je onderwerp.  

De presentatie die je geeft is voor meer dan 75% een monoloog die je voor je publiek presenteert. Wanneer je interactie inzet, verandert je monoloog naar een dialoog. Je komt dan als het ware naar hun toe. 

Vergeet dan niet je oren open te zetten en absoluut te luisteren naar wat ze zeggen. Zij kunnen je waardevolle informatie geven, waarop jij ter plekke op kunt reageren. Het is daarom zeer essentieel om gebruik te maken van interactie.

Door welk voordeel ga jij voortaan interactief presenteren?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *