De voordelen van interactie gebruiken tijdens je presentatie

De voordelen van interactie

Interactie gebruiken versterkt je presentatie erg goed. Het publiek wordt namelijk op een leuke manier verrast! Daarnaast vinden ze het ook fijn om gezien en gehoord te worden tijdens je presentatie.

Je geeft als het ware je publiek de kans om te spreken, ze krijgen eindelijk eens een stem. Zo voelen zij zich gehoord en begrepen. In deze blog ga ik je 3 voordelen geven waarbij je in het vervolg vast en zeker interactie zult gaan gebruiken.

Video - Interactief presenteren

3 Interactie voordelen

1.  Je krijgt contact met het publiek

Door interactie te creëren, krijg je verbinding met elkaar want je deelt namelijk het podium. Eigenlijk breng je op deze manier het podium naar hun toe. Het publiek vindt het fijn als je oog voor ze hebt en niet alleen in je ingestudeerde presentatie blijft hangen.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

Je kan verbinding krijgen door:

Tijdens je gehele presentatie is het goed om oogcontact te maken en te houden. Blijf echt openstaan voor oprechte oogcontact tussen jou en het publiek. Ga je niet blindstaren op de personen op de eerste rij, maar verplaats je eens over het podium. Zo kun je ook de mensen links en rechts bij je presentatie betrekken. Daarnaast heb je nog meer rijen naar achteren die ook jouw aandacht verdienen. Oftewel verdeel je oogcontact over het gehele publiek.

2.  Vraag & antwoord

Vraag het publiek om antwoordt, dit zullen zij zeer waarderen. In plaats van dat jij het antwoord al voor ze gaat geven. Op deze manier voelen ze zich gehoord en hierdoor vinden ze je presentatie een stuk interessanter. Je maakt van een monoloog een dialoog, aangezien je het publiek de kans heeft om te spreken.

Altijd vrijwillig

Zorg er altijd voor dat de interactie die je geeft, op vrijwillige basis gebeurd. Het publiek wil ontspannen luisteren en kijken naar je presentatie en dit kan alleen als jij niet gaat dwingen.

Interactief presenteren

3.  Je schudt het publiek wakker

Gemiddeld hebben wij als mensen een spanningsboog van 20 minuten. Hierna verliezen wij sneller onze aandacht voor de spreker. Er zijn andere luchtige manieren te bedenken waardoor je het publiek blijft verrassen. Hiermee houdt je de aandacht en kun je weer verder met je presentatie.

Voldoende tijd ervoor maken

Plan genoeg tijd in voor de interactie, dit kan namelijk snel uitlopen. Natuurlijk heb je van te voeren geen idee hoelang dit ongeveer kan duren. Oftewel plan genoeg tijd in.

De presentatie die je geeft is voor meer dan 75% een monoloog die je voor je publiek presenteert. Wanneer je interactie inzet, verandert je monoloog naar een dialoog. Je komt dan als het ware naar hun toe. 

Vergeet dan niet je oren open te zetten en absoluut te luisteren naar wat ze zeggen. Zij kunnen je waardevolle informatie geven, waarop jij ter plekke op kunt reageren. Het is daarom zeer essentieel om gebruik te maken van interactie.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Van welke voordeel word jij het gelukkigst?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *