Ben je druk bezig met het vormgeven van je nieuwe presentatie? Dan is het goed om de inhoud te maken met voldoende structuur. Door direct met een rode draad te beginnen, past de informatie beter bij elkaar en kun jij je het daarna succesvol overdragen. Wil je dat ook? Hanteer dan de Kop-Romp-Staart Methode in iedere presentatie. Deze methode heeft heel wat voordelen voor jou als spreker en nog meer voor het publiek.

Ken je dat, je bent aanwezig bij een presentatie, je bekijkt een video of je bent een podcast aflevering aan het luisteren, maar je hebt werkelijk geen idee waar de desbetreffende spreker het over heeft. Dit is zo ontzettend jammer, want hierdoor ben jij als luisteraar de aandacht voor de presentatie aan het verliezen.

Wist je dat je dit gemakkelijk kunt voorkomen door direct de informatie in een structuur format te gieten? Het scheelt veel tijd, aangezien je een concreet stappenplan volgt die je alleen maar hoeft te vullen met jouw waardevolle informatie.

Nu kun je kiezen uit meerdere methodes, om de inhoud zo sterk mogelijk te maken. Zelf als presentatiecoach maak ik altijd gebruik van deze Methode. In dit artikel ga ik alle voordelen van de Kop-Romp-Staart methode met je delen, zodat je overtuigd wordt om deze voortaan ook te hanteren.

De Kop-Romp-Staart Methode voordelen

Concrete volgorde

De Kop-Romp-Staart Methode is opgebouwd uit meerdere onderdelen die samen één geheel vormen. Iedere onderdeel is vervolgens weer onderverdeeld, waardoor je een concrete stappenplan krijgt. De opbouw hierin, is gemaakt om het publiek nieuwsgierig te maken naar meer waardevolle informatie.

Je maakt de presentatie op de meest efficiënte manier, waardoor je tijd wint en minder nadenk werk hebt. Dit omdat De Kop-Romp-Staart Methode al een volgorde op zich is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat alle presentaties op elkaar lijken als je deze methode gebruikt. Je kunt namelijk de inhoud op meerdere manieren maken, waarmee je hem persoonlijk of zakelijk kunt vormgeven.

Door het publiek direct nieuwsgierig te maken, krijg je op een speelse en oprechte manier de aandacht. Je hoeft hier geen extra moeite voor te doen, aangezien de inhoud voor zich spreekt. Je haalt namelijk interessante punten aan, waardoor ze aan je lippen blijven hangen voor meer informatie.

Door alle stappen van de methode te volgen krijg je de gelegenheid om de informatie op de juiste manier te sorteren en bij de diverse onderdelen te plaatsen. Zo krijg je een mooie opbouw in je presentatie. Hierdoor krijg je een balans, waardoor je het publiek niet overlaad met informatie. Wist je dat het publiek maar een paar punten van je gehele presentatie kan onthouden? Hoe strikter de informatie die je wilt delen, hoe beter de boodschap van je presentatie overkomt.

Presentatie Communicatie

Rust voor de spreker

Je creëert met deze methode, een structuur die makkelijk te hanteren is voor sprekers. Door de structuur aan te houden krijg je rust, omdat je weet wat de volgende stap is. Daarnaast kun je ook echt bouwen en vertrouwen op je eigen volgorde, omdat je gewoonweg weet dat hij waardevol is. Je hoeft hierdoor niet meer te twijfelen, waardoor je zelfverzekerd de presentatie kunt geven.

Vandaar dat je stress-vrij en met een gerust hart kunt beginnen aan de presentatie. Je kunt ook showkaartjes maken en daarop de volgorde in steekwoorden opschrijven. Hierdoor weet je op elk gewenst moment de volgorde. Zeg maar gedag tegen chaotisch spreken, want je gaat een waanzinnige voordracht geven.

Dankzij ieder onderdeel weet je als spreker gemakkelijk waar je bent gebleven. Mocht je onverwachts een black-out krijgen, dan kun je jezelf weer herpakken en verder gaan bij het volgende onderdeel. Daarnaast kun je doelgericht gaan spreken tot aan de laatste seconde, omdat je precies weet wat je wel en niet wilt behandelen tijdens jouw presentatie. Hierdoor zit je vanaf het begin al in de juiste focus, waardoor je kunt gaan met die banaan.

Je kunt je eigen ziel en zaligheid delen tijdens je presentatie. Je kunt het publiek persoonlijke voorbeelden, kwetsbare en succesvolle ervaringen, eigen inzichten en jouw waardevolle kennis geven in één presentatie. Hierdoor kun jij ze met gemak inspireren, informeren, motiveren en ze verder helpen met jouw vakgebied.

kop-Romp-Staart Methode

Publieksvriendelijk

Naast dat jij rust krijgt omdat je duidelijke richtlijnen krijgt, is de grootste winnaar van jouw presentatie ‘het publiek’. Zij winnen namelijk nieuwe informatie in, waardoor ze weer een paar stappen verder kunnen met jouw vakgebied.

Door De Kop-Romp-Staart Methode te hanteren, worden ze meegenomen stap voor stap in jouw verhaal. Het publiek raakt hierdoor minder snel afgeleid omdat jij ze weet te boeien tot het einde. Dit komt door de duidelijke opbouw, het delen van informatie gecombineerd met interactie en de samenvatting. Hierdoor kunnen zij beter de informatie opslaan, waardoor jij als spreker meer impact kunt maken op het publiek.

Het enige wat wel echt noodzakelijk is, is dat jij de presentatie geeft voor het publiek en niet voor jezelf. Natuurlijk heb jij er als ondernemer voordeel van om jezelf te presenteren, maar dit mag niet het hoofddoel zijn. Als je namelijk niet het publiek centraal zet, dan ga je er als ondernemer sowieso niets aan hebben. Zij krijgen geen connectie, waardoor ze op zowel de korte als lange termijn geen klant van je worden.

Maak daarom altijd de presentatie speciaal voor het publiek, zodat je de juiste aansluiting met ze krijgt. Werk daarom aan jullie band, zorg voor voldoende veiligheid tijdens de presentatie en help ze echt meerdere stappen vooruit. Hierdoor kunnen zij jou als expert, de ondernemer achter je bedrijf en jou als persoon leren kennen.

Zo, dit zijn de grootste Kop-Romp-Staart Methode voordelen. Oftewel ga voortaan altijd je presentatie maken aan de hand van De KRS Methode. Ga het jezelf gemakkelijker maken, door dit presentatie stramien te gebruiken om de inhoud vorm te geven.

Denk jij nu, ja dat wil ik ook! Ik wil presenteren met rust, focus, balans en een sterke dynamiek waardoor ik het publiek kan overtuigen en verder kan helpen met mijn vakgebied. Wat goed, want hierdoor ga jij letterlijk en figuurlijk meer winst behalen met jouw presentatie.

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>