Als presentatiecoach ben ik er natuurlijk een groot voorstander van, dat jij als ondernemer video’s opneemt en deze gaat delen in je netwerk. Daarom zal het je ook niet verbazen dat ik ieder bedrijf aanraad om een eigen kerstvideo te maken.

Eentje waarmee jij vanuit jouw bedrijf, kerstgroeten kunt toewensen aan je klanten en relaties. Door net ‘iets’ meer te doen, zeker wanneer ze dit niet verwachten kun jij ze positief verrassen door een persoonlijke kerstgroet. Daarom is dit een mooie win-win situatie waar jij zeker over na kunt denken of je hier wel of geen gebruik van wilt maken.

Maak een kerstvideo, alleen als je hier ook 100 procent achterstaat. De kijkers hebben het feilloos door wanneer je dit alleen zou doen om promotie voor je bedrijf te maken of omdat je het iedereen ziet doen. Mocht je nog twijfelen of je een kerstvideo wilt opnemen dit jaar, dan heb ik hieronder een aantal voordelen voor je opgeschreven die zowel gelden voor de kijkers als voor jou als ondernemer.

De voordelen voor de kijkers

1. Verrassingselement

Je kunt op een verrassende manier contact maken met de door jou gekozen doelgroep waarvoor jij de video opneemt. Ze verwachten namelijk niets van je en daarom is het des te leuker dat je dit juist doet. Je doet iets speciaal rond de feestdagen en dat zullen de kijkers extra appreciëren van je.

Over verrassingen gesproken, begin de video gelijk met een verrassende inleiding. Iets waarmee je de aandacht van de kijkers trekt, waardoor je de kans vergroot dat ze ook tot het einde toe naar je video blijven kijken. Start daarom niet met een cliché opening zoals, ik wil je fijne kerstdagen wensen… Doe dit juist op een originele manier. Dit kan bijvoorbeeld zijn: De kerstdagen komen eraaaan….  Of speciaal voor jou….

2. Laagdrempelig

De kijkers kunnen je kerstvideo bekijken op bijvoorbeeld je social media kanalen of persoonlijk in zijn of haar e-mail postvak. Hierdoor kun je op een laagdrempelige manier contact met ze krijgen rond de feestdagen. Maak daarom ook geen extra promotie, maar zorg ervoor dat je kerstboodschap centraal blijft.

Je hoeft ook geen extra tips te delen over je vakgebied. Probeer zo persoonlijk mogelijk te zijn, waardoor de kijkers je ook leren kennen zonder dat ze alleen de ondernemer zien. Spreek daarom ook vanuit de ik-vorm wanneer je een eenmanszaak hebt. Mocht je een team om je heen hebben, dan kun je de anderen ook in beeld laten komen. Hierdoor begrijpen de kijkers waarom jij in de wij-vorm spreekt.

3. In een denk- of actiemodus

Doordat zij een persoonlijke video van jou en je bedrijf zien, kun je ze aan het denken zetten. ‘Ohjaaa ik heb product X gekocht’ en nog helemaal niets mee gedaan. Nu in de vakantie heb ik daar eindelijk tijd voor. Zonder dat dit de reden voor jou is om een video te maken, kun jij de kijkers ‘over iets’ na laten denken of ze juist in een actiemodus zetten waardoor ze ‘met iets’ aan de slag gaan.

Eigenlijk ben je hierdoor interactief aan het presenteren. Ook al krijg je niet direct respons van de kijkers, je zet ze wel aan het denken of in een actiemodus. Stel je vraagt: wat ga jij doen tijdens de kerstdagen? Dan voelen zij de interesse, omdat jij hun centraal zet. Hiermee werk je ook aan de onderliggende band met elkaar.

Blog Kerstvideo voordelen

De voordelen voor de kijkers

4. Content voor je social media

Juist voor je social media kanalen is dit een leuk bericht. Schrijf er een leuke tekst bij en je kunt hem direct publiceren. Hierdoor word je kerstvideo jouw digitale kerstkaart, die voor iedereen zichtbaar is. Daarbij geef je de kijkers ook de kans om jou persoonlijk een kerstgroet te geven.

Je kunt de omslagafbeelding voor je video zelf bepalen, maar let er wel op dat hij past bij de content die je deelt. Vergeet ook niet dat hij uitdagend mag zijn, waardoor men ook daadwerkelijk je kerstvideo gaat afspelen.

5. Met video's vergroot jij je zichtbaarheid

Wanneer je een kerstkaart als afbeelding deelt op je social media kanalen, dan zal deze minder bereik hebben dan een video. Dit omdat deze kanalen mensen stimuleren om video’s te delen. 

Vandaar dat het een groot voordeel is om een kerstvideo te maken en deze te delen op je eigen kanalen met je volgers.

Daarnaast kun je ook video’s delen bij diverse zoekmachines, denk bijvoorbeeld aan het videoplatform YouTube en op Pinterest. Beide zoekmachines gaan ervoor zorgen dat nog meer mensen jouw mooie kerstwens zullen horen.

Presentatie Communicatie

6. Kracht van video

Dankzij het opnemen van video’s kunnen de kijkers naast je te zien bewegen, je ook horen. Dit is meer dan een afbeelding voor je kan betekenen. Je geeft hiermee vertrouwen aan je kijkers en met je kerstvideo bouw je aan de onderliggende band. Ze leren de persoon/ondernemer achter het bedrijf kennen.

Oftewel dit zijn toch heerlijke voordelen die jij en de kijkers kunnen krijgen doordat jij een kerstvideo opneemt? Maar bedenk je wel, dat een kerstvideo oprecht moet zijn en niet omdat jij en je bedrijf hier beter van worden.

Mocht dit de eerste video zijn die je opneemt voor je bedrijf of neem je niet regelmatig een nieuwe op? Dan is dit wel een mooi begin om hier verandering in te brengen. Probeer consequent nieuwe opnames te delen, zodat je de kijkers kunt voor zien van nieuwe waardevolle informatie.

Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>