Weerstand tijdens je presentatie, wat doe je dan?

Weerstand tijdens je presentatie

Hoe presenteer je met weerstand?

Weerstand is iets dat we absoluut niet willen tijdens je presentatie. Alleen de gedachte alleen al maakt je bang. ‘Wat als….?’ In deze blog ga ik je niet vertellen hoe je weerstand kan voorkomen, nee ik ga je juist vertellen hoe je er het beste mee om kan gaan. Tevens vertel ik je ook graag, dat je weerstand niet negatief moet zien, maar juist positief. Je leert deze keer iets van het publiek bij.

Weerstand zie ik zelf altijd positief in, waarom? Door de weerstand die je krijgt, ben je weer ergens op geattendeerd. Het publiek, de deelnemers of de kijkers zie ik als mijn klankenbord. Worden er namelijk veel vragen gesteld door het publiek, dan weet ik ‘hm volgens mij ben ik zelf niet duidelijk genoeg geweest.’

Stel je open om van andere mensen te leren. Dit is absoluut niet falen! Je leert gewoon iets bij dat je nog niet eerder kende. Wees blij dat het publiek je verder wil helpen. De volgende keer gaat dit je namelijk niet nog een keer gebeuren.

Video - Hoe word je onthouden als spreker?

7 Weerstand tips

Tijdens je presentatie mag het publiek vragen aan je stellen. Het zou prima kunnen zijn dat er iemand is, die niet begrijpt wat je met een bepaald onderdeel bedoeld.

1. Bedank de persoon in kwestie omdat hij de vraag stelt

Het zou namelijk zo maar kunnen zijn, dat er nog meer in de zaal zitten die dat bepaalde onderdeel ook niet begrijpen. Geef antwoord op de vraag, maar herhaal niet de hele presentatie. Probeer het zo kort en bondig en vooral duidelijk uit te leggen.

2. Controleer of de vraag beantwoord is

Bij de nieuwe poging om het nog een keer uit te leggen, is het belangrijk dat de persoon in kwestie ook antwoord heeft gekregen. De persoon in kwestie gaat dit enorm waarderen. Je neemt namelijk de moeite om het te controleren.

3. Vraag om hulp bij het publiek

Voor het geval dat het antwoord nog niet voldoende is voor de persoon in kwestie, vraag hulp bij het publiek. (Houdt dit klein!) Het probleem kan namelijk zijn dat de persoon, niet naar jou luistert. Door het woord te geven aan iemand anders, wordt de vraag beantwoord vanuit hetzelfde oogpunt. De meeste mensen uit het publiek begrijpen elkaar, omdat ze allemaal (ongeveer) hetzelfde probleem met elkaar hebben. Houdt dit vooral klein. Je wil namelijk niet de leiding uit handen geven. 

Tijdens je presentatie zou het ook maar zo kunnen gebeuren dat er iemand in het publiek zit die je niet gelooft. Dit kan zijn omdat hij het verhaal beter kent of omdat hij er een andere mening voor heeft. Het komt wel eens voor dat er iemand in het publiek zit met een andere mening en luister naar zijn visie en verhaal.

4. Laat je niet leiden door de mening van een ander

Ga vóóral niet de discussie aan met de desbetreffende persoon. Hij mag z’n zegje doen en daarna ga jij gewoon weer verder. Laat je niet afleiden of raak er niet gefrustreerd over. Dit hoort er ook bij. Het is alleen van belang dat je rustig en kalm blijft of wordt.

Weerstand tijdens je presentatie

5. Ga niet discussieren met de persoon

Wat er ook gebeurt ga niet de confrontatie aan. Jij staat immers op het podium om je verhaal te doen. Het publiek wil nieuwe methodes, tools of informatie kennen en dat kan alleen, wanneer jij zo snel mogelijk dit achter je laat en verder kunt gaan.

Ben jij toch het type die het laatste woord wil hebben? Houdt dit dan zo kort mogelijk. Iedereen mag zijn eigen mening of ervaring hebben. Ook de persoon in kwestie. Jij kunt zijn mening tijdens je presentatie nooit veranderen. Laat het los en ga door met je presentatie.

6. Op een ander moment de discussie verder voeren?

Houdt de persoon in kwestie aan, omdat hij bijvoorbeeld wil dat het publiek zijn mening hoort of de andere kant van het verhaal wilt horen? Vraag niet, maar zeg hem dat jij door gaat met de presentatie en dat jullie de discussie op een ander moment zullen voortzetten.

Het publiek zit hier niet op de wachten en daarom kun je hen zo beschermen. Tevens kun jij je presentatie gewoon gaan voortzetten. De persoon in kwestie wil gewoon zijn verhaal doen en dat heb je aangegeven dat dit kan, maar wel op een ander moment. Vaak zijn ze hier al mee tevreden. 

7. Verlaag je niet tot zijn of haar niveau

Wat er ook gebeurt tijdens je presentatie, verlaag je niet tot andermans niveau. Ga ook niet de persoon in kwestie belachelijk maken. Houdt je sterk en verman je. Dit is absoluut niet makkelijk, maar hiermee kom je wel het verst.

Weerstand kun je voor 90% voorbereiden. Alleen de laatste 10% kun je alleen ‘on the spot’ regelen. Wees hier absoluut niet bang voor! Blijf jezelf en vooral luister naar het publiek. Ze zijn met weerstand niet tegen je, ze begrijpen je alleen niet.

Hoe kijk jij tegen weerstand aan en gaan deze tips je verder helpen?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *