Hoe gaaf zou het zijn als jij voortaan ook presentatie video gaat inzetten waardoor je meer klanten werft voor je bedrijf? Dat is toch iets dat elke ondernemende expert wilt? Zelf kan ik video’s niet meer uit mijn bedrijf wegdenken. Naast dat ik het bewust inzet help ik ook mijn klanten om zichzelf echt te presenteren voor de camera

Iedereen kan leren presenteren, jij ook!

Graag geef ik je door middel van dit artikel een kijkje in de presentatie video wereld. Je krijgt onder andere de voordelen, maar ook tips over hoe jij ook video’s kan opnemen voor je onderneming.

Stap uit je comfortzone en ga je ook richten op video’s!

Wil je liever dit artikel beluisteren?

Video voordelen voor ieder bedrijf

  • Ze zijn zeer geschikt voor promotie doeleinden.
  • Het is een nieuwe manier om kennis te maken met doelgroep.
  • Je kan ze inzetten voor je content op social media.
  • Het is een vorm die je kunt gebruiken bij e-mailmarketing.
  • Je kunt op een ludieke manier je producten introduceren of demonstreren.

Stap 1: Kies het juiste onderwerp

Voor elk vakgebied kun je kiezen uit 101 onderwerpen voor je presentatie video. Alleen wat echt belangrijk is, is dat jij je doelgroep verder helpt. Aan welk onderwerp hebben zij echt behoefte?

Brainstormen

Pak een leeg A4 papier en ga op een rustige plek zitten waar je goed kan brainstormen. De opdracht is: Maak een lijst met dé behoeftes van je doelgroep. Waarover zouden zij dolgraag een video zien? Welke obstakels moeten als eerste worden opgeruimd? Wat is een basis stap?

Wees relevant

Zorg er altijd voor dat je video bestaat uit inhoud die ook echt relevant is voor je doelgroep. Wat is nu actueel, waarmee kun jij ze nu meteen verder helpen? Je hoeft absoluut niet je video vol te praten met ditjes en datjes die er eigenlijk niet toedoen. Wees altijd zo relevant mogelijk voor je doelgroep. Liever kort en krachtig dan langdradig en in relevant.

Als jij je gaat richten op één groot probleem, dan kan het heel goed gebeuren dat je te veel achter elkaar gaat vertellen. Je informatie wordt een waterval aan woorden, waardoor jouw waardevolle informatie niet wordt opgeslagen bij de kijker. Dit zou jammer zijn, vandaar dat je bewust jezelf en het onderwerp moet kaderen. De volgende stappen gaan je verder helpen om een succesvolle presentatie video te maken.

Stap 2: Bepaal je doel

Waarom wil jij een presentatie video opnemen? Alleen voor de marketing is natuurlijk geen geldige reden. De kijkers moeten namelijk te allen tijde voorop staan. Waarom wil jij een video voor hun maken?

Wanneer jij een goede reden hebt bedacht waarom jij je video echt wilt maken, word je meteen overtuigender. Je bent vastberaden om over het bepaalde onderwerp meer te vertellen. Je krijgt een helder doel voor ogen!

Ben jij al bekend met de 3B methode?
Als je ook wilt werken met een doel, dan raad ik je aan om meer te leren over de 3B’s. Deze methode heb ik zelf ontwikkeld en hiermee heb ik de klanten begeleid. Zo heb je in mum-van-tijd je doel geformuleerd en kun je doorgaan naar de volgende stap. Lees hier een
 artikel over de 3B voor je presentatie te maken.

Presentatie Communicatie

Stap 3: Formuleer je boodschap

Met welke reden ga jij een presentatie video opnemen? Wat wil jij dolgraag aan je kijkers vertellen en wat is hetgeen dat jij wilt dat ze bewust onthouden?

Zet je boodschap goed in

De boodschap staat altijd in het teken voor het behalen van je doel. Als mijn doel van dit artikel bijvoorbeeld is: ‘zorg ervoor dat de lezers van dit artikel ook zelf video’s willen opnemen’.

Dan is het goed om de lezers er bewust van te maken dat zij absoluut ook video’s kunnen maken. Dat het niet raar is, maar juist een te gek idee en dat het veel promotie voor je bedrijf kan opleveren. Iedereen kan leren presenteren, jij ook! Het enige wat je hoeft te doen, is het gewoon te doen.

Formuleer je boodschap in één zin

Welke zin omschrijft precies de kern die jij wilt delen met je kijkers? Probeer deze echt in één zin te formuleren. Hierdoor kun je hem straks gemakkelijker inzetten omdat jij hem zo geschreven hebt.

Stap 4: De Kop-Romp-Staart methode

Als jij alle basisstappen hebt doorlopen, dan is het nu tijd om te starten met de inhoud. Het is verstandig om te beginnen met het opbouwen van je structuur, ook wel 'rode draad' genoemd, die de kijkers van A tot Z meeneemt in je verhaal.

Zelf maak ik altijd gebruik van De Kop-Romp-Staart Methode. Deze methode bestaat uit diverse onderdelen die vervolgens weer zijn onderverdeeld. Oftewel het is meteen een stappenplan die je gemakkelijk kunt volgen als spreker, maar ook vooral goed te begrijpen is voor de kijkers. Daarnaast geeft het jou houvast door de logische volgorde, waardoor je meer rust ervaart.

De kop

Start alle presentatie video's altijd met een verrassende opening. Zo kun je meteen je video introduceren op een nieuwsgierig makende manier. Dit kan meteen de reden zijn waarom ze juist naar je blijven kijken.


Stel jezelf altijd kort en bondig voor, hierdoor weten de kijkers meteen met wie ze te maken hebben als spreker. Daarnaast is het handig om te vertellen waarover je video gaat. Wat is de reden om zeker naar deze video’s te blijven kijken?

De romp

In 'De Romp' ga jij je waardevolle informatie delen met de kijkers. Verzamel de inhoud in drie punten. Zo blijf je beperkt met je informatie en overval je de kijkers niet met teveel inhoud. Kies bewust welke punten je wilt behandelen. Zorg ervoor dat de punten in het teken staan van zowel het doel als de boodschap van je videopresentatie.

De staart

Als je aan het eind van je presentatie bent gekomen, dan ben je beland in ‘De Staart’ van je verhaal. Hierin ga je een korte samenvatting geven van de gehele inhoud. Hierin kun je absoluut nog een keer je boodschap laten doorschemeren, zodat hij nog een keer gezegd is.


Geef een pitch-sale of een call-to-action. Wat wil jij dat de kijkers gaan doen na het bekijken van je video. Je kan ze de volgende stap helder en concreet doorgeven. Vervolgens kun jij je video krachtig afsluiten.

Als je echt wilt gaan beginnen met presentatie video’s, dan is het goed om deze stappen te volgen. Ga stap voor stap werken en maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Gewoon oefenen en oefenen. Je kan natuurlijk ook een video opnemen die je vervolgens als oefen materiaal opslaat. Trouwens je hoeft niet alle video’s te publiceren die je hebt opgenomen.

Stap 5: Gewoon doen!

Maak echt videoblokken in je agenda vrij en ga gewoon oefenen. Elke keer als je het weer probeert gaat het alweer makkelijker dan de vorige keer. Houd jezelf niet langer tegen en ga het gewoon doen!

Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Maak jij al regelmatig presentatie video's voor jouw bedrijf?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>