Welkom in de wereld van video presentaties voor je bedrijf!

Artikel video stappenplan

Welkom in de wereld van video's

Hoe gaaf zou het zijn als jij voortaan video’s inzet waardoor je meer klanten werft voor je bedrijf? Dat is toch iets dat elke ondernemende expert wilt? Zelf kan ik video’s niet meer uit mijn bedrijf wegdenken. Naast dat ik het bewust inzet help ik ook mijn klanten om zichzelf echt te presenteren voor de camera. Iedereen kan leren presenteren, jij ook!

Graag geef ik je door middel van dit artikel een kijkje in de wereld van video’s. Je krijgt onder andere de voordelen, maar ook tips over hoe jij ook video’s kan inzetten voor je onderneming. Stap uit je comfortzone en ga je ook richten op video’s!

Video - Ook video's slim inzetten in je bedrijf

De voordelen om video’s
in te zetten:

 • Je Ze zijn zeer geschikt voor promotie doeleinden.
 • Het is een nieuwe manier om kennis te maken met doelgroep.
 • Je kan ze inzetten voor je content op social media.
 • Het is een vorm die je kunt gebruiken bij e-mailmarketing.
 • Je kunt op een ludieke manier je producten introduceren of demonstreren.

Stap 1:
Kies het juiste onderwerp

Voor elk vakgebied kun je kiezen uit 101 onderwerpen voor je video. Alleen wat echt belangrijk is, is dat jij je doelgroep verder helpt. Aan welk onderwerp hebben zij echt behoefte?

 • Brainstormen
  Pak een leeg A4 papier en ga op een rustige plek zitten waar je goed kan brainstormen. De opdracht is: Maak een lijst met dé behoeftes van je doelgroep. Waarover zouden zij dolgraag een video zien? Welke obstakels moeten als eerste worden opgeruimd? Wat is een basis stap?
 • Wees relevant
  Zorg er altijd voor dat je video bestaat uit inhoud die ook echt relevant is voor je doelgroep. Wat is nu actueel, waarmee kun jij ze nu meteen verder helpen? Je hoeft absoluut niet je video vol te praten met ditjes en datjes die er eigenlijk niet toedoen. Wees altijd zo relevant mogelijk voor je doelgroep. Liever kort en krachtig dan langdradig en in relevant.

Als jij je  gaat richten op één groot probleem, dan kan het heel goed gebeuren dat je te veel achter elkaar gaat vertellen. Je informatie wordt een waterval aan woorden, waardoor jouw waardevolle informatie niet wordt opgeslagen bij de kijker. Dit zou jammer zijn, vandaar dat je bewust jezelf en het onderwerp moet kaderen. De volgende stappen gaan je verder helpen om een succesvolle video presentatie te maken.

Artikel over video's

Stap 2:
Bepaal je doel

Waarom wil jij een video opnemen? Alleen voor de marketing is natuurlijk geen geldige reden. De kijker moet namelijk te alle tijde voorop staan. Waarom wil jij een video voor hun maken?

Wanneer jij een goede reden hebt bedacht waarom jij je video echt wilt maken, word je meteen overtuigender. Je bent vastberaden om over het bepaalde onderwerp meer te vertellen. Je krijgt een helder doel voor ogen!

Ben jij al bekend met de 3B’s methode?
Als je ook wilt werken met een doel, dan raad ik je aan om meer te leren over de 3B’s. Deze methode heb ik zelf ontwikkeld en hiermee heb ik de klanten begeleid. Zo heb je in mum-van-tijd je doel geformuleerd en kun je doorgaan naar de volgende stap. Lees hier een artikel over de 3B’s voor je presentatie te maken.

Stap 3:
Formuleer je boodschap

Met welke reden ga jij je video opnemen? Wat wil jij dolgraag aan je kijker vertellen? Wat is hetgeen dat jij wilt dat ze bewust onthouden?

 • Zet je boodschap in om je doel te bereiken
  De boodschap staat altijd in het teken voor het behalen van je doel. Als mijn doel van dit artikel bijvoorbeeld is: ‘zorg ervoor dat de lezers van dit artikel ook zelf video’s willen gaan opnemen’.

  Dan is het goed om de lezers het er bewust van te maken dat zij absoluut ook video’s kunnen maken. Dat het niet raar is, maar juist een te gek idee dat veel promotie voor je bedrijf kan opleveren. Iedereen kan leren presenteren, jij ook! Het enige wat je hoeft te doen, is het gewoon te doen.
 • Formuleer je boodschap in één zin
  Welke zin omschrijft precies de kern die jij wilt delen met je kijkers? Probeer deze echt in één zin te schrijven. Hierdoor kun je hem straks makkelijker inzetten omdat hij zo gericht geschreven is door je.

Stap 4De Kop-Romp-Staart methode

Als jij gaat beginnen met de inhoud te bedenken voor je video, dan is het goed om meteen de juiste structuur aan te leggen. De rode draad, zodat je de kijker meeneemt van A tot Z in je verhaal.

Zelf maak ik altijd gebruik van ‘De Kop-Romp-Staart Methode’. Deze methode staat in teken van onderdelen die weer zijn onderverdeeld. Oftewel het is meteen een stappenplan die je gemakkelijk kunt volgen als spreker, maar die ook vooral voor het publiek goed te begrijpen is.

 • De Kop
  Start alle presentaties altijd met een verrassende opening. Zo kun je meteen je video introduceren op een nieuwsgierig makende manier. Dit kan meteen de reden zijn waarom ze juist naar je blijven kijken.

  Stel jezelf altijd kort en bondig voor. Zo weten de kijkers meteen met wie ze te maken hebben als spreker. Daarnaast is het handig om te vertellen waarover je video gaat. Wat is de reden om zeker naar deze video’s te blijven kijken?
 • De Romp
  In De Romp ga jij je waardevolle informatie delen met het publiek. Verzamel je inhoud in drie punten. Zo blijf je beperkt met je informatie en overval je de kijker niet met teveel inhoud. Kies bewust welke punten je wilt behandelen. Zorg ervoor dat de punten in het teken staan van zowel het doel als de boodschap van je presentatie.
 • De Staart
  Als je aan het eind van je presentatie bent gekomen, dan ben je belandt in ‘De Staart’ van je verhaal. Hierin ga je een korte samenvatting geven van je inhoud. Hierin kun je absoluut nog een keer je boodschap laten doorschemeren, zodat hij nog een keer gezegd is.

Geef een Pitch-Sale of een Call to action. Wat wil jij dat de kijkers gaan doen na het bekijken van je video. Je kan ze de volgende stap helder en concreet doorgeven. Vervolgens kun jij je video krachtig afsluiten.

Als je echt wilt gaan beginnen met video’s, dan is het goed om deze stappen te volgen. Ga stap voor stap werken en maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Ga het gewoon oefenen en oefenen. Je kan natuurlijk ook een video opnemen die je vervolgens als oefen materiaal opslaat. Je hoeft immers niet alle video’s te publiceren die je hebt opgenomen.

Stap 5:
Gewoon doen! 

Ga echt een moment blokken in je agenda en ga gewoon oefenen. Elke keer als je het weer probeert gaat het alweer makkelijker dan de vorige keer. Houd jezelf niet langer tegen en ga het gewoon doen!

Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf? Je kan veel taken uitbesteden, maar persoonlijk vind ik dat je jouw eigen bedrijf ‘echt zelf moet presenteren’. Gun jezelf meer zichtbaarheid en laat die nieuwe potentiële klanten maar komen!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Maak jij al regelmatig video's voor jouw bedrijf?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Welkom in de wereld van video presentaties voor je bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *