Presentatiezaal optimaal inrichten op locatie

Opstelling van je presentatie

De perfecte zaal opstelling
voor je presentatie

Het is belangrijk dat je gaat nadenken over de opstelling van jouw zaal. Bij veel presentaties zie ik dat de indeling van de zaal niet vriendelijk is ingericht. Geef de mensen niet te veel ruimte, want de mensen moeten zich kunnen focussen op jou die op het podium staat.

We worden tegenwoordig veel te makkelijk afgeleid door allerlei dingen rondom of buiten de zaal. In deze blog vertel ik je graag een aantal belangrijke afleidende factoren, zodat je hierover kan nadenken.

Video - Help! Ik moet een presentatie maken!

Podium opstelling

Heb je genoeg ruimte voor jezelf op het podium?

Heb je genoeg bewegingsruimte voor jezelf op het podium? Kun je iemand gemakkelijk uit het publiek naar voren laten komen? Het geeft heel veel rust als je jezelf niet druk hoeft te maken over het podium.

Is de achtergrond van het podium niet te druk?

Op verschillende podia staat vaak echt veel te veel. Het publiek is hierdoor snel afgeleid en dit is zonde, want dan val jij totaal niet meer op. Als de mogelijkheid zich voordoet dat jij decoratie mag weghalen, die als storend wordt ervaren, zou ik daar zeker voor kiezen. Ze moeten namelijk meer oog voor jou gaan krijgen.

Opstelling van je presentatie

Zaal opstelling

Kan je vanuit elke stoel het podium zien?

Ga eens op een aantal stoelen zitten. Bij voorkeur één aan de linker als rechter buiten kant. Tevens ook in het midden als op de achterste rij. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen jou en je presentatie gaat kan zien.

Heeft de zaal voldoende licht?

Er zijn zalen waarin het licht flink gedimd wordt. Alleen wordt er vergeten dat er ook altijd mensen zijn die mee willen schrijven en/- of hierdoor minder goed kunnen zien. Natuurlijk is het perfect dat het podium wordt opgelicht. Kies een goede en fijne dimlicht die zowel voor jezelf als het publiek fijn is.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

Zijn er ramen aanwezig?

Schijnt er veel licht van buiten naar binnen? Lopen er veel mensen langs deze ramen? Kunnen deze ramen afleidend zijn voor je presentatie? Let er op dat het buitenlicht/zonlicht niet in jouw gezicht of in het gezicht van je publiek gaat schijnen. Dit is voor even niet erg, maar uiteindelijk erg storend.

Indien mogelijk raad ik aan om de gordijnen of een zonnescherm naar beneden te doen. Zodat je deze afleidende factor meteen hebt uitgeschakeld. Vraag naar de opties van jouw locatie, want je bent vast en zeker niet de eerste die hier een presentatie gaat geven.

Uit deze vijf tips kun je vast en zeker je voordeel doen. Haal de afleidende factoren weg en geef je presentatie meer rust en focus. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Aan welke punt heb je nog nooit eerder nagedacht?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *